MMF počeo dvosedmičnu posjetu PU

111
foto: Ministarstvo finansija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekspertski tim Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeo je danas dvosedmičnu posjetu Poreskoj upravi (PU), u cilju upoznavanja sa njenim postignućima u sprovođenju programa reforme.

Tim, koji čine Korstiaan Kool, Lucilla McLaughlin, Allan Jensen, Michael O’Grady i Tina Tamm, imao je inicijalni sastanak sa direktorom PU Miomirom M. Mugošom, zbog prezentacije sveobuhvatnih napora i rezultata Poreske uprave u realizaciji ključnih zadataka.

Radi se o naplati poreza i smanjenja poreskog duga poreskih obveznika iz privatnog sektora i sa nivoa lokalne samouprave, te sankcionisanja neregularnog poslovanja kroz postupke inspekcijskog nadzora.

“Nakon uvodnog sastanka, sastanci će biti upriličeni sa cjelokupnim menadžerskim timom PU i sektorima, zbog analize aktivnosti i postignuća pojedinačnih organizacionih cjelina PU”, navodi se u saopštenju.

PU će tokom misije biti pružena i podrška u vezi sa dvije ključne oblasti, koje se odnose na unaprjeđenje sistema za upravljanje rizicima za poštovanje poreskih propisa i razvoj programa kontrola zasnovanih na utvrđenom riziku.

Misija predstavlja dio druge faze Programa reforme poreske administracije, koji finansira EU i Državnog sekretarijata za ekonomska pitanja Švajcarske (SECO), a namijenjena je i ocjeni potreba za tehničkom pomoći za 2020. godinu.