fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMoguće produženje sporazuma podiglo cijene nafte

Moguće produženje sporazuma podiglo cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 63 USD nakon izvještaja da će vodeći proizvođači vjerovatno produžiti sporazum o ograničenju snabdjevanja do sredine naredne godine i da je Kina pozvala američke predstavnike na novi krug pregovora.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 15 centi u odnosu na prethodni dan, na 62,5 USD. U srijedu je zaključila trgovanje u plusu 1,49 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 25 centi višoj cijeni, od 57,26 USD. U srijedu je zaključila trgovanje u plusu 1,9 USD.

Cijene na oba tržišta su snažno porasle nakon izvještaja o zalihama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koji je pokazao slabiji rast nego što se očekivalo, prenosi Hina.

Pažnju tržišta privukao izvještaj Reutersa da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici na sastanku početkom decembra vjerovatno da produže sporazum o ograničenju snabdjevanja za tri mjeseca, do sredine naredne godine.

Izvori su za Reuters dodali da je zasada malo vjerovatno da će snabdjevanje biti značajnije smanjeno, ali bi tržištu mogla biti poslata poruka o višem stepenu realizacije postojećeg sporazuma.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da je zajednički cilj Rusije i OPEC-a uravnoteženo i predvidivo tržište. On je dodao i da će Moskva nastaviti da sarađuje s OPEC-om u sklopu globalnog sporazuma o smanjenju snabdjevanja.

Naftna tržišta su na kratko u četvrtak pritisnula očekivanja da će američki predsjednik Donald Trump potpisati dva zakona, usvojena u Kongresu, usmjerena na iskazivanje podrške demonstrantima u Hong Kongu. Analitičare je to zabrinulo jer bi moglo razljutiti Kinu.

Reuters je izvijestio i da bi se zaključenje prve faze američko-kineskog sporazuma moglo produžiti na narednu godinu.

Cjenovni trend se promijenio nakon što je kinesko ministarstvo trgovine objavilo da će Kina nastojati da završi prvu fazu sporazuma sa SAD-om.

Wall Street Journal izvijestio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Kina pozvala vodeće američke pregovarače na novi krug pregovora u Peking.

Američko-kineski trgovinski sukob koči rast svjetske ekonomije, ugrožavajući potražnju za naftom, pa su znakovi nastavka dijaloga između dvije vodeće svjetske ekonomije ohrabrili naftna tržišta.

Odvojeno je OPEC na svojim zvaničnim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 62,22 USD, što znači da je pala 29 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...