fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryMoguće razmatranje pitanja spasavanja MA

Moguće razmatranje pitanja spasavanja MA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pitanje spasavanja nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlines (MA) primjenom lex specialisa za to državno preduzeće moglo bi biti razmatrano u toku pregovaračkog procesa za Poglavlje 8 koje se odnosi na konkurenciju i definisanje mjerila za njegovo zatvaranje, pišu Vijesti.

Pregovarač za Poglavlje 8 i pomoćnik ministra ekonomije, Biljana Jakić, kazala je Vijestima da lex specialis koji se odnosi na nacionalnog avio-prevoznika nije bio predmet početnih mjerila za otvaranje ovog poglavlja, što su potvrdili Evropska komisija (EK) i države članice odobravanjem izvještaja o ispunjenosti mjerila za otvaranje poglavlja.

“Ovo pitanje bi moglo biti tretirano u toku pregovaračkog procesa i definisanja završnih mjerila za zatvaranje pregovora u ovom poglavlju”, kazala je Jakić.

Ona nije mogla da precizira kada će biti otvoreno Poglavlje 8 koje obuhvata dvije podoblasti – zaštita konkurencije i državna pomoć, a koje je jedino koje Crna Gora nije otvorila u pregovaračkom poglavlju.

“Crna Gora je u prethodnom periodu posvećeno radila na ispunjavanju svih obaveza koje su bile utvrđene mjerilima, pa shodno tome očekujemo da Poglavlje 8 bude uskoro otvoreno”, rekla je Jakić.

Ona je kazala da su ispunjena početna mjerila za otvaranje tog poglavlja, što je rezultiralo izradom “pregovaračke pozicije”, koju je Vlada usvojila u martu prošle godine. Naredni koraci zavise od EK i zemalja članica EU.

Crna Gora je u junu 2013. godine dobila pet početnih mjerila u okviru Poglavlja 8 i ona su, prema riječima Jakić, ispunjena sprovođenjem zakonodavnih i institucionalnih reformi.

Najčitanije