fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryMoraće da izmijene izgled hotelskog kompleksa Mia Budva

Moraće da izmijene izgled hotelskog kompleksa Mia Budva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turska kompanija Mia investments moraće da izmijeni izgled hotelsko-apartmanskog kompleksa Mia Budva, nakon što je Ministarstvo održivog razvoja odbilo njihovu žalbu i potvrdilo rješenje budvanske glavne arhitektice Ane Samardžić, koja je odbila da izda saglasnost na idejno rješenje hotela.

To stoji u rješenju, koje je resor na čijem je čelu ministar Pavle Radulović donio 1. avgusta, a u koje su Vijesti imale uvid.

Radulović je još prije desetak dana ovakvu odluku i najavio, ali je i tada objasnio da se odlukom Samardžić ne osporavaju koeficijenti – indeksi, odnosno gabarit budućih kula, već samo njihov izgled.

Turska kompanija podnijela je žalbu i tražila da se ukine rješenje Samardžić, te da resorno Ministarstvo samo riješi upravnu stvar.

„Ministarstvo održivog razvoja razmotrilo je rješenje budvanske glavne arhitektice, pa je odlučilo da odbije žalbu Mia investments“, stoji u rješenju Radulovićevog resora. Takvu odluku oni su obrazložili da je budvanska glavna arhitektica donijela pravilnu i zakonom zasnovanu odluku.

Glavna gradska arihitektica je polazeći od smjernica Detaljnog urbanističkog plana (DUP) Budva centar utvrdila da u cilju budućeg razvoja predmetne lokacije, treba voditi računa o mikrolokaciji i okruženju.

“U tom smislu predložena forma objekta ne može se posmatrati kao izolovana struktura u prostoru. Volumetrija koju nosi predložena forma, pravi promjenu u širem i užem okruženju. U odnosu na vizuelni i identitetski značaj samog objekta ne doprinosi se stvaranju utiska primorskog grada. Nema jasnog i vidljivog razloga, osim funkcionalnog za razvoj forme u vidu udvojenih kula sa postamentom, budući da je takav koncept na predmetnoj lokaciji neprepoznatljiv”, navela je Samardžić, što je potvrdilo i Ministarstvo u svom rješenju.

A turski investitori planiraju da na parceli ispred Jadranskog sajma, na 50 metara od mora, površine 8,5 hiljada kvadrata, koju su kupili od kompanije Safiro beach, izgrade luksuzni kompleks vrijedan 60 miliona EUR – dvije kule od po 15 spratova sa 352 hotelsko-apartmanske jedinice.

Samardžić je, nakon punih deset mjeseci, jer su investitori početkom avgusta prošle godine predali zahtjev za dobijanje saglasnosti, 7. juna donijela rješenje, kojim je odbila da da zeleno svjetlo za takvo idejno rješenje solitera.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...