fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMoraće da plate 279 hiljada EUR poreza

Moraće da plate 279 hiljada EUR poreza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Vektra Jakić moraće da plati 279,2 hiljade EUR poreza na nepokretnosti, nakon što je Upravni sud odbio njenu tužbu protiv Opštine Pljevlja.

Iz kompanije su tražili da se poništi rješenje kojim je za 2016. godinu utvrđen porez na objekte od 207,1 hiljadu EUR i za zemljište od 72,1 hiljada EUR, piše Pobjeda.

Predstavnici kompanije su se u tužbi pozvali na odluku pljevaljskog parlamenta iz 2013. godine kojom je predviđeno da se taj porez firmama u stečaju obračunava po stopi od 0,5 odsto za vrijeme sprovođenja plana reorganizacije, a ne jedan odsto kako je obračunato.

U obrazloženju presude navodi se da se rješenje bazira na zakonskoj odredbi prema kojoj se poreska obaveza utvrđuje na osnovu propisa koji su bili na snazi u vrijeme njenog nastanka, odnosno 1. januara godine za koju se porez utvrđuje.

„Kako je obaveza koja je predmet ovog postupka nastala 1. januara 2016. godine, primjenjuje se odluka iz te godine“, navodi se u obrazloženju presude Upravnog suda.

To je druga odluka Upravnog suda o ovom pitanju, s obzirom na to da je prvobitno rješenje o porezu za 2016. godinu pljevaljske Opštine poništeno zbog neutvrđenog činjeničnog stanja.

Najčitanije