fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMožura počinje da radi od septembra 

Možura počinje da radi od septembra 

Ulcinj, (MINA-BUSINESS) – Rezultat dosadašnjeg funkcionalnog ispitivanja 23 vjetrogeneratora na Možuri pozitivan je i od septembra se očekuju početak komercijalne proizvodnje, saopštili su investitori tog elektroenergetskog objekta.

Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić i sekretar za budžet i finansije Sead Osmanović imali su sastanak sa predstavnicima kineske kompanije Shanghai Electric Power Engineering i malteške firme Enemalta, piše Pobjeda.

„Investitori su upoznali predstavnike opštine da su u aprilu počeli sa probnim radom, provjerom usklađenosti sa mrežom, te da rezultat dosadašnjeg funkcionalnog ispitivanja 23 vjetrogeneratora na Možuri pozitivan i da od septembra očekuju početak komercijalne proizvodnje struje“, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika opštine Ulcinj.

Sagovornici su kazali da su zadovoljni dosadašnjom kvalitetnom saradnjom i partnerskim odnosom između Vlade i kinesko-malteške firme i razmijenili mišljenja o nastavku saradnje, koja je podsticajna za Ulcinj i buduće investitore.

Za izgradnju vjetroelektrane instalisane snage 46 megavata utrošeno je 89 miliona EUR, a zemljište je zakupljeno na 20 godina. Prvobitno je ugovor bio zaključen sa konzorcijumom španske firme Fersa Energias Renovables i Čelebića, a 2017. je prenešen na maltešku firmu Enemalte.

Država se ugovorom obavezala da će struju iz ove vjetroelektrane 12 godina otkupljivati za 95,99 EUR za megavatsat.

Najčitanije