fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMugoši novi mandat na čelu PU

Mugoši novi mandat na čelu PU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji vršilac dužnosti (v.d.) direktora Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša imenovan je za direktora te državne institucije.

Mugoša je za direktora PU imenovan na današnjoj sjednici Vlade.

„U okviru kadrovskih pitanja za direktora PU, imenovan je Miomir M. Mugoša, dosadašnji v.d. direktora Uprave“, navodi se u saopštenju.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o zaduživanju Crne Gore za sljedeću godinu, kojom su definisani kreditni aranžmani koji će biti zaključeni u skladu sa Zakonom o budžetu za narednu godinu.

Iz Vlade su kazali da je tom odlukom definisan iznos nedostajućeg novca za finansiranje budžeta u narednoj godini.

„Odlukom je definisana i mogućnost zaduženja za potrebe refinansiranja duga i stvaranja rezerve i održavanja tekuće likvidnosti, nezavisno od granice godišnjeg porasta duga, kao i za refinansiranje i reprogramiranje kratkoročnih pozajmica i hartija od vrijednosti“, navodi se u saopštenju.

Vlada se upoznala sa Informacijom u vezi sa izdavanjem privremene mjere po predlogu predlagača obezbjeđenja pljevaljske kompanije „Vektra Jakić”, protiv države, koju je pripremio Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Kako se navodi, Uprava za šume zadužena je da pokrene postupak arbitraže.

„Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa zadužen je da pokrene postupak naplate dospjelih potraživanja po tužbi za ispunjenje ugovora, uz zahtjev za izdavanje privemene mjere radi sprečavanja nastupanja nenadoknadive štete“, kazali su iz Vlade.

Iz Vlade su rekli da je donijeta Uredba o uspostavljanju unutrašnje revizije u javnom sektoru.

Uredba je donijeta u cilju ispunjavanja obaveze propisane Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, usaglašavanja sa Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave i racionalizacije u uspostavljanju posebnih organizacionih jedinica za unutrašnju reviziju kod subjekata javnog sektora na centralnom i lokalnom nivou.

Uredbom se, kako su naveli iz Vlade, utvrđuju načini i kriterijumi za uspostavljanje unutrašnje revizije u javnom sektoru.

Vlada je na sjednici usvojila Informaciju o implementaciji uredbe o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija i unapređenje konkuretnosti privrede, donijela odluku o dodjeli novca i prihvatila tekst ugovora.

Kako je saopšteno, nakon javnog poziva za učešće u Programskoj liniji za podsticaj direktnih investicija za ovu godinu, Komisija za implementaciju i monitoring ocijenila je da su tri investiciona projekta ispunila propisane kriterijume.

„Odlukom se predviđa finansijska podrška u vidu dodjele novca za podsticanje investicija u proizvodni i uslužni sektor i direktno će uticati na privlačenje direktnih investicija”, rekli su iz Vlade.

Na taj način, kako su naveli, ostvariće se uticaj na povećanje konkurentnosti, smanjenje regionalnih razlika, ujednačeniji privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

Kako su kazali iz Vlade, kroz tri vrednovana investiciona projekta, vrijednost materijalnih i nematerijalnih ulaganja iznosiće oko 4,82 miliona EUR, čime će se ostvariti zapošljavanje 277 nove, ili zadržati postojeće zaposlene osobe.

Tom odlukom bjelopoljskoj kompaniji „Meso-Promet“ dodijeljen je oko 1,51 milion EUR za projekat „Obnavljanje proizvodnih kapaciteta devastiranih usled nastalog požara“.

Beranska kompanija „Šik-Polimlje“ dobila je 40 hiljada EUR za projekat „Povećanje obima proizvodnje u sektoru eksploatacije i unapređenje tehnološkog procesa proizvodnje i proizvoda šperane”.

“Lighthouse of Montenegro“ iz Herceg Novog dobio je 60 hiljada EUR za projekat „Renoviranje i opremanje resto-bara Jadran”.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojena je informacija o potrebi pridruživanja Crne Gore inkluzivnom okviru za Projekat evazije poreske osnovice i premještanja dobiti (BEPS).

Iz Vlade su naveli da je, u cilju smanjenja iskorišćavanja „poreskih rajevaʺ, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, u saradnji sa liderima G20, pripremila BEPS Projekat.

On sadrži, kako su objasnili iz Vlade, paket mjera kojima bi se na svebouhvatan način suprostavilo premještanju dobiti u države sa niskim ili nultim poreskim stopama, gdje ne postoji ili postoji mala ekonomska aktivnost, što ima za posledicu manju naplatu poreza.

BEPS je tijelo koje pruža tehničku podršku zemljama, koje su se obavezale da će realizovati mjere predviđene akcionim planom, u dijelu usklađivanja nacionalnog poreskog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU) i implementacije minimalnih BEPS standarda.

Kako se navodi, pristupanjem tom okviru Crna Gora iskoristiće pomoć kako bi na adekvatan način inkorporirala međunarodne standarde u svoje poresko zakonodavstvo u cilju implementacije BEPS mjera.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Izvještaj o razvoju tržišta elektronskih komunikacija.

Naglašeno je da višegodišnji trend velikih investicija u sektoru elektronskih komunikacija potvrđuje da postiji stabilan i predvidljiv pravni i regulatorni okvir, koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu.

Kako je saopšteno, u toku prošle godine u razvoj EK mreža i servisa operatori su uložili 91 milion EUR, što je doprinijelo daljem povećanju dostupnosti savremenih EK usluga visokog kvaliteta na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Iz Vlade su kazali da procjena investicija u EK sektoru za ovu godinu iznosi 55 miliona EUR.
Kako su naveli, u prethodnih deset godina operatori EK u Crnoj Gori su investirali više od 500 miliona EUR.

„Primijetno je da su u toku posljednje tri godine investicione aktivnosti značajno intenzivirane i u tom periodu u mrežu i usluge uloženo je oko 260 miliona EUR“, kazali su iz Vlade.

Iz Vlade su dodali da je sektor telekomunikacija u Bijeloj knjizi Savjeta stranih investitora već dvije godine prepoznat kao najpovoljniji, u pogledu jednostavnosti i efektnosti poslovanja u državi.

„U prethodne 2,5 godine penetracija širokopojasnih priključaka je povećana sa 53 na 83 odsto, što Crnu Goru, po tom parametru, pozicionira u vrhu regiona Zapadnog Balkana i čak iznad EU prosjeka“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, više od polovine domaćinstava, odnosno 56 odsto, aktivno koristi mreže nove generacije, što je skoro identično situaciji u EU sa kraja prošle godine, dok je 2016. u Crnoj Gori taj procenat iznosio samo 3,6 osto.

Iz Vlade su kazali da je veliki napredak, sa 26 na 76 odsto, ostvaren i u dijelu dostupnosti mreža nove generacije.

Kako su naveli, pokrivenost mobilnim 4G mrežama je veća od one koja je zahtijevana prilikom aukcije spektra u 2016. godini i premašuje 97 odsto kompozitne pokrivenosti naseljenog područja na nivou države, što je pri samom vrhu regiona i na nivou EU.

Navedeno je da je jedini indikator u kojem je primijetno zaostajanje za evropskim prosjekom tržišni udio koji zauzimaju priključci sa brzinama većim od 100 Mb/s.

Najčitanije