fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNa mrežu priključeno skoro 350 hiljada potrošača

Na mrežu priključeno skoro 350 hiljada potrošača

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na distributivnu mrežu prošle godine priključeno je oko 349,42 hiljade potrošača, dok je ostvarena bruto potrošnja električne energije na distributivnom nivou iznosila oko 2,37 hiljada gigavatsat (GWh), pokazuju zvanični podaci.

U Predlogu odluke o Energetskom bilansu navodi se da plan bruto distributivne potrošnje za ovu godinu iznosi oko 2,73 hiljade GWh, pišu Dnevne novine.

„Ukupno 349.421 potrošač priključen je na distributivnu mrežu prošle godine, dok je ostvarena bruto potrošnja električne energije na distributivnom nivou iznosila 2.371 (GWh)“, pokazuju zvanični podaci.

Kada je riječ o potrebama direktnih potrošača, ukupna potrošnja je planirana u iznosu od 686 GWh, što je 1,86 odsto više od procjene ostvarenja u prošloj godini.

Navodi se da su ukupne planirane potrebe direktnih kupaca u 2018. godini iznosile 853 GWh, dok je ostvareno 677 GWh, odnosno 20,64 odsto manje od plana.

„Razlog tome je manja potrošnja električne energije od strane Uniprom KAP-a i Toščelika Nikšić u odnosu na plan. U prošloj godini, ostvarena potrošnja električne energije je manja za 3,37 odsto u odnosu na plan”, precizirano je u bilansu.

Gubici u distributivnoj mreži, kako se navodi, planirani su u iznosu od 329,8 GWh i čine 12 odsto bruto distributivne potrošnje.

Navodi se da su oni prošle godine iznosili skoro 360 GWh, dok su prije dvije godine ostvareni u iznosu od 368 GWh.

Prema bilansu, planirano je 194,6 GWh gubitaka u prenosnoj mreži.

Kako se dodaje, plan cjelokupnih gubitaka na prenosnoj mreži je znatno veći nego prethodnih godina.

Uzrok tome je veći tranzit električne energije, koji je uslovljen puštanjem u rad podmorskog kabla između Crne Gore i Italije sredinom novembra prethodne godine.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...