fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNa Vol stritu novi rekordi

Na Vol stritu novi rekordi

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu ove sedmice su dostigli najviše vrijednosti u istoriji, jer ulagači vjeruju da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), smanjiti kamatne stope, dok se na ostalim svjetskim berzama trgovalo opreznije.

Na Vol stritu je Dow Jones porastao 1,5 odsto na 27.332 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,8 odsto na 3.013 poena, a Nasdaq indeks jedan odsto na 8.244 boda.

Rekordne vrijednosti sva ta tri indeksa zahvaljuju se uvjerenju ulagača da će Fed na sjednici krajem mjeseca smanjiti ključne kamatne stope.

U polugodišnjem izvještaju o ekonomskoj situaciji, predsjednik Fed-a, Jerome Powell, kazao je tokom dva dana svjedočenja u Kongresu da je banka spremna da primjereno djeluje kako bi podržala dalji rast privrede, prenosi Hrportfolio.

On je međutim podsjetio na rizike od niske inflacije, trgovinskih sukoba, usporavanja rasta globalne ekonomije i slabosti poslovnih investicija.

„Powellove poruke bile su daleko direktnije u vezi toga što će Fed učiniti na narednoj sjednici nego samo obećanje o podršci rastu ekonomije. I to je dovelo tržište na nove rekordne nivoe”, rekla je analitičarka u firmi Prudential Financial, Quincy Krosby.

Analitičari smatraju da je skoro sigurno da će Fed na sjednici krajem jula smanjiti kamate za barem 0,25 procentnih poena, a neki smatraju da je moguć i rez za 0,5.

Uprkos rekordnim vrijednostima indeksa, na Vol stritu se posljednjih dana trgovalo oprezno, na šta ukazuje obim trgovanja ispod prosjeka.

Ulagači su suzdržani jer naredne sedmice počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zbog usporavanja rasta globalne ekonomije u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti 0,4 odsto manja nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Na evropskim berrzama cijene dionica su pale, što je posljedica usporavanja rasta ekonomije eurozone, strahovanja od negativnog uticaja trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, neizvjesnosti zbog Brexita, kao i opreza ulagača uoči sezone objava poslovnih izvještaja.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,6 odsto na 7.505 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo dva odsto na 12.323 poena, a pariški CAC 0,4 odsto na 5.572 boda.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks oslabio je 0,3 odsto na 21.685 bodova.

Najčitanije