fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa Žabljaku nijesu zadovoljni početkom zimske sezone

Na Žabljaku nijesu zadovoljni početkom zimske sezone

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turistički poslenici na Žabljaku nijesu zadovoljni posjetom turista na početku zimske sezone i smatraju da bi hitno trebalo preduzeti mjere i modernizovati skijalište.

Pobjeda piše da je na Žabljaku nakon novogodišnjih i božičnih praznika nastupilo zatišje, odnosno nema snijega pa, samim tim, ni turista.

Turisti uveliko otkazuju dolaske, a Žabljačani čekaju najavljeni snijeg za kraj mjeseca kako bi se sezona koliko toliko “izvadila”.

Direktorica Turističke organzacije Žabljak, Vanja Krgović Šarović kazala je za Pobjedu da su za novogodišnje praznike imali relativno dobru posjećenost od 80 odsto i da je taj trend trajao tri dana, a nakon toga se desio osjetni pad.

“Glavni razlog je nedostatak snijega. Iako su skijališta spremna, nemoguće je pustiti sve staze u rad. Tako skijalište Javorovača raspolaže samo sa stazom za početnike, a skijalište Savin kuk samo bording stazom i bebi stazom gdje se realizuje škola skijanja za najniži uzrast, dok ostale nijesu u funkciji”, kazala je Krgović Šarović.

Očekivanja su, kako je dodala, da tek krajem mjeseca dođe do ozbiljnijih padavina i eventualne mogućnosti da se produži sezona.

Što se tiče svih smještajnih kapaciteta popunjenost je negdje na nivou do 25 odsto, a u dane vikenda imaju blagi porast do 30 odsto.

“U odnosu na prošlu godinu broj turista je u znatnom padu, posebno kada govorimo o školskom raspustu koji je za nas najvažniji jer u tom periodu imamo i najbolju posjećenost, tako da u ovom trenutku za nekih 27 odsto je manja posjećenost u odnosu na prošlu”, precizirala je Krgović Šarović.

Sada su gosti uglavnom domaći i iz regiona.
“Najviše ih je iz Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, posebno iz Dubrovnika, koji od prošle godine dolaze u većem broju. Ove godine, međutim, zbog nedostatka snijega otkazuju rezervacije”, kazala je Krgović Šarović.

Kako je objasnila u zimskom periodu imaju kasni buking. Ljudi rezervišu smještaj na dva tri dana prije dolaska tako da ne znaju da li će u skorije vrijeme biti neke veće grupe turista.

“U ovom periodu imali smo dosta otkazivanja bukinga. Veliki broj kapaciteta koji su bili unaprijed rezervisani su otkazani”, kazala je Krgović Šarović.

Ona je, na pitanje imaju li strategiju ako i narednih godina ne bude snijega, odgovorila da je samim formiranjem institucije Skijališta Crne Gre strategija države da se što više uloži novca za unapređenje skijališta.

“Već su urađeni projekti za nove žičare i sisteme za osnježavanje. Prošle godine je urađena vodena akumulacija koja će služiti snabdijevanju topova vodom kako bi se proizvodio vještački snijeg. U ovom trenutku ta investicija stopirana je zato što se očekuje saglasnost Uneska s obzrom da se skijalište nalazi u trećoj zoni nacionalnog parka i potrebno je dobiti odobrenje za njegovu rekonstrukciju”, objasnila je Krgović Šarović.

Izvršni direktor Turističkog centra Durmitor i skijališta Savin kuk, Milutin Tomić kazao je za Pobjedu da su skijalište otvorili 28. decembra dok su zvanično zimsku sezonu počeli 5. januara i da su uspjeli sa minimalnom količinom snijega da puste stazu u dužini od 600 metara i uspijevaju da je održavaju pomoću jednog topa za vještačko osnježavanje koji su prošle godine dobili na poklon od Olimpijskog centra Jahorina.

“Skijalište Savin kuk za novogodišnje i božične praznike imalo je dobru posjećenost. Žabljak je bio pun, a sada u radnim danima imamo slabiju posjećenost, ali zadovoljni smo koliko imamo snijega na skijalištu”, kazao je Tomić.

On je naveo da imaju ski-školu gdje su sada učenici iz 30-ak nikšićkih osnovnih škola.

“To kod nas još nije zaživjelo ali idemo ka tome da skijanje uvedemo kao obavezno znanje u osnovnim školama tako da sva djeca nauče da skijaju”, kazao je Tomić.

Krajem mjeseca po najavama meteorologa očekuju se nove padavine pa se nadaju da će kompletno skijalište biti u funkciji.

“Nadam se da ćemo naredne sezone ući u projekat vještačkog osnježavanja jer već imamo idejno rješenje i projektni zadatak. I skijališta u regionu koja imaju najsavremenije sisteme za vještačko osnježavanje imaju probleme ove godine jer nema dovoljno-niskih temperatura”, kazao je Tomić.

Sa druge strane, u Nacionalnom parku Durmitor se ne žale. Direktor Tomo Pajović kazao je Pobjedi da im je ova godina dobro počela i daje od januara posjećenost veća 112 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Ovo su za nas povoljni klimatski uslovi kada je vedro. Toplo je za ovo doba godine, a rad restorana učinio je svoje tako da imamo posjetu iznad prosjeka, odnosno mnogo veću nego prošle, a ona je bila rekordna. Prvih 15 dana u januaru nacionalni park posjetilo je 4,3 hiljade turista”, kazao je Pajović.

Direktorica hotela Žabljak, Dragana Obradović, međutim, nije zadovoljna posjetom. Nakon tri dana dobre posjete za Novu godinu, sada imaju veliki broj otkazivanja. Imaju nekih najava ali su, kako je rekla, sve to posjete na dan dva, što nije ono što su bila očekivanja.

“Nije kao što je bilo prošle godine. Iako raspust još traje jako je loša posjećenost, lošija nego prethodnih godina”, kazala je Obradović koja misli da nije samo razlog nedostatak snijega nego i finansijska situacija koja je kod domaćih gostiju “oslabila”.

Najčitanije