fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNacionalne parkove posjetilo 436 hiljada gostiju

Nacionalne parkove posjetilo 436 hiljada gostiju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalne parkove Crne Gore je u prvih osam mjeseci ove godine posjetilo ukupno 436,12 hiljada gostiju, što je 31 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Direktor Nacionalnih parkova (NPCG), Elvir Klica, kazao je da iz godine u godinu raste interesovanje stranih i domaćih posjetilaca za zaštićena prirodna područja u zemlji.

“Dosadašnji odlični rezultati turističke sezone značajno su doprinijeli ukupnoj promociji Crne Gore ne samo kao turističke destinacije, nego i kao države koja baštini nevjerovatne prirodne vrijednosti u sistemu nacionalnih parkova”, rekao je Klica Dnevnim novinama.

On je naveo da svi nacionalni parkovi bilježe porast broja posjeta. Tako je do 1. septembra u prirodnim ljepotama, živopisnim pejzažima i turističkoj ponudi Nacionalnog parka Skadarsko jezero uživalo 103,91 hiljada posjetilaca.

“Najavljeni sunčani septembar i oktobar obećavaju dobru posjetu i u narednom periodu, te predstavljaju idealno vrijeme za krstarenje, pješačenje, posjetu kulturno-istorijskim znamenitostima, posmatranje ptica ili sportsko-rekreativni ribiolov. U odnosu na isti period prošle godine, ovaj nacionalni park bilježi povećanje gostiju više od 40 odsto”, dodao je Klica.

Prirodna baština UNESCO-a u NP Durmitor, njegovi planinski vrhovi i lednička jezera, rafting Tarom, planinarenje i ostale raznovrsne aktivnosti, u prvih osam mjeseci ove godine privukli su više od 200 hiljada posjetilaca, što je 25 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

“Pješačenje, planinarenje i boravak u stoljetnoj prašumi, obilazak katuna i edukativno-pješačkih staza, atraktivni turistički vozovi u NP Biogradska gora, uz posjetu Botaničkoj bašti Dulovine, predstavljali su pravo mjesto za odmor i rekreaciju, posebno tokom toplih avgustovskih dana”, rekao je Klica.

Od početka godine do 1. septembra NP Biogradsku goru posjetilo je 52,45 hiljada gostiju, što je 22 odsto više u odnosu na prošlu godinu. I nacionalni parkovi Lovćen i Prokletije bilježe povećanje broja posjetilaca oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Klica je precizirao da je u NP Lovćen u istom periodu zabilježen dolazak 60,04 hiljade posjetilaca, a u NP Prokletije njih 15,26 hiljada.

Najčitanije