fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNada u trgovinski dogovor SAD-a i Kine podigla indekse

Nada u trgovinski dogovor SAD-a i Kine podigla indekse

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica su prošle sedmice porasle, drugu zaredom, što se zahvaljuje nadi ulagača u trgovinski dogovor između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine i boljim nego što se očekivalo američkim ekonomskim pokazateljima.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 1,9 odsto na 26.424 boda, dok je S&P 500 skočio dva odsto na 2.892 poena, a Nasdaq indeks 2,7 odsto na 7.938 bodova, prenosi SEEbiz.

Podršku tržištima pružila je nada ulagača da će uskoro SAD i Kina postići trgovinski dogovor, čime bi se završio carinski rat, koji je prošle godine negativno uticao na dvije najveće svjetske ekonomije.

Nakon još jednog kruga pregovora, predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je krajem prošle sedmice da su dvije zemlje vrlo blizu postizanja sporazuma, koji bi mogao biti objavljen u roku od četiri sedmice.

Ulagače su oraspoložili i podaci prema kojima je u martu u SAD-u otvoreno 196 hiljada radnih mjesta, oko 15 hiljada više nego što se očekivalo i znatno više nego mjesec prije.

Ti su podaci ublažili strahovanja od prebrzog usporavanja rasta najveće svjetske ekonomije.
Uz to, podaci su ukazali na usporavanje rasta plata, pa su minula i strahovanja da bi jačanje inflacionih pritisaka moglo navesti američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed) da ponovo počne zatezati monetarnu politiku.

„Još nedavno ulagači su se plašili recesije, na što je ukazivala inverzija krive prinosa na obveznice. Međutim, ovakvi podaci ohrabruju”, kazao je portfelj menadžer u firmi Morgan Stanley Investment Management, Andrew Slimmon.

Zahvaljujući rastu u posljednjih sedam dana, S&P 500 indeks dostigao je najviši nivo u šest mjeseci, nadoknadivši gotovo sve gubitke od kraja prošle godine kada je oštro pao zbog povećanja kamata Feda, usporavanja rasta globalne ekonomije i carinskog rata između Kine i SAD-a.

Sada je S&P 500 udaljen samo 1,3 odsto od svog rekordnog nivoa, dostignut krajem septembra prošle godine.

I na evropskim berzama cijene dionica su prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,3 odsto, na 7.446 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,2 odsto, na 12.009 poena, a pariski CAC 2,3 odsto, na 5.476 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks porastao 2,8 odsto, na 21.807 bodova.

Najčitanije