fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNada u trgovinski dogovor SAD i Kine podiže indekse

Nada u trgovinski dogovor SAD i Kine podiže indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama porasle su i prošle sedmice, najviše zahvaljujući nadi ulagača da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina postići trgovinski dogovor u zadanom roku.

Na Vol stritu je ove sedmice Dow Jones skočio tri odsto na 24.706 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,9 odsto na 2.670 poena, a Nasdaq 2,75 odsto na 7.157 bodova, prenosi SEEbiz.

Rast tih indeksa četvrtu sedmicu zaredom zahvaljuje se znacima napretka u trgovinskim pregovorima između Vašingtona i Pekinga.

U petak je Bloomberg objavio da je Kina spremna da poveća uvoz iz SAD-a u ukupnoj vrijednosti od bilion USD kako bi veliki trgovinski suficit sa tom zemljom do 2024. godine spustila na nulu.

Ta je vijest uslijedila dan nakon izvještaja Wall Street Journala da ministar finansija SAD-a, Steven Mnuchin, razmatra ukidanje nekih ili čak svih nedavno uvedenih carina na kineske proizvode i da bi to predložio kineskim zvaničnicima u nastavku trgovinskih pregovora krajem januara.

Iako je kasnije iz Ministarstva finansija saopšteno da Mnuchin nije tako nešto predložio, analitičari kažu da se čini da pregovori dobro napreduju.

Pregovori traju od kada su u decembru Vašington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su prošle godine jedni drugima nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi USD.

Zamjenik kineskog premijera Liu He boraviće u Vašingtonu krajem januara, kada će se nastaviti pregovori između dvije zemlje na višem nivou.

„Dobili smo ponudu iz Kine u vezi trgovine i očito je da je tržište reagiralo vrlo pozitivno. Vratila se sklonost ulagača prema riziku”, kazao je Tim Ghriskey, strateg u kompaniji Inverness Counsel.

Zahvaljujući tome, kao i ubjeđenju ulagača da će američka centralna banka Fed usporiti tempo povećanja kamata, Vol strit je porastao četvrtu sedmicu zaredom, pa je nadoknadio veliki dio gubitaka od kraja prošle godine.

S&P 500 indeks sada je udaljen od rekordnog nivoa, dostignutog 20. septembra, od oko 10,1 odsto, dok je krajem prošle godine taj indeks bio u minusu i 19,8 odsto u odnosu na rekordni nivo, pa mu je prijetio pad u područje “medvjeda”.

Osim trgovinskih pregovora, u fokusu ulagača su poslovni rezultati banaka i kompanija ostvareni u posljednjem tromjesečju prošle godine.

Većina njih objavila je bolje rezultate nego što su analitičari očekivali. Ipak, očekivanja su znatno niža nego prije.

Analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju zabilježile rast dobiti od 14,2 odsto u odnosu na isti period 2017. godine, dok su prije tri mjeseca očekivali skok zarada od 20,1 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su ove sedmice porasle, uprkos neizvjesnosti u vezi Brexita, nakon što su britanski parlamentarni predstavnici u utorak odbacili plan premijerke Therese May za izlazak Velike Britanije iz EU.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,7 odsto na 6.968 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,9 odsto na 11.205 bodova, a pariski CAC 2 odsto na 4.875 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks porastao 1,5 odsto na 20.666 bodova.

Najčitanije

U februaru skoro 38 hiljada turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - U Crnoj Gori je u februaru u kolektivnom smještaju ostvareno 37,76...