fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNafta iznad 63 USD

Nafta iznad 63 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte preskočile su u utorak na međunarodnim tržištima nivo od 63 USD, podstaknute očekivanjima da će vodeći proizvođači nastaviti da smanjuju snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 67 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,26 USD. U skoro istom iznosu porasla je cijena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 58,48 USD, prenosi SEEbiz.

Novi saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman, dugogodišnji saudijski predstavnik u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), rekao je da se saudijska politika pod njegovim vodstvom neće mijenjati i da će proizvođači nastaviti da smanjuju snebdijevanje 1,2 miliona barela dnevno, kao što je i dogovoreno.

On je dodao i da je savez OPEC-a i grupe neovisnih proizvođača predvođene Rusijom, uspostavljen na duži rok.

Ministarski nadzorni odbor OPEC-a (JMM), koji izvještava o poštovanju sporazuma o smanjenju proizvodnje, trebalo bi da se sastane u četvrtak u Abu Dhabiju.

Neki strahuju da se sporazum ne poštuje dosljedno budući da su članice OPEC-a Irak i Nigerija, između ostalih, u avgustu premašile dogovorenu kvotu, a ni Rusija nije u potpunosti sprovela dogovor.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 62 USD, što znači da je porasla 1,25 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...