fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNafta poskupila uoči potpisivanja američko-kineskog sporazuma

Nafta poskupila uoči potpisivanja američko-kineskog sporazuma

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 65 USD, jer se pažnja trgovaca preusmjerila s Bliskog istoka na skorašnje potpisivanje preliminarnog američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 65 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,85 USD. U Njujorku se barelom tregovalo po 52 centa višoj cijeni od 58,6 USD.

Tržišta su se fokusirala na poboljšane izglede za potražnju za naftom uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine sjutra u Vašingtonu, prenosi Hina.

Time bi dva vodeća svjetska potrošača trebalo da naprave veliki korak prema okončanju spora koji je zakočio rast svjetske privrede i naštetio naftnoj potražnji.

Kina se obvezala da će u naredne dvije godine iz SAD-a uvesti energente ukupne vrijednosti veće od 50 milijardi USD, tvrdi dobro obaviješteni izvor.

“Američko-kineski trgovinski rat prošle godine je opipljivo uticao na rast svjetske potražnje za naftom, koji je iznosio 890 hiljada barela dnevno, u odnosu na početno prognoziranih 1,5 miliona barela dnevno”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Ove bi godine, kako je kazao, prema široko prihvaćenim procjenama, tempo njenog rasta trebalo ponovo da ubrza, na prosječnih 1,25 miliona barela dnevno.

“U slučaju trgovinskog sporazuma može se očekivati da će te procjene biti još i više”, smatra Varga.

Uprkos trgovinskm ratovima kineski uvoz sirove nafte u prošloj godni je porastao 9,5 odsto, bilježeći novu rekordu vrijednost 17. godinu zaredom, zahvaljujući većoj potražnji povezanoj s novim rafinerijama.

Dodatnu podršku cijenama nafte pružili su i stišani strahovi od mogućih poremećaja u snabdijevanju zbog napetosti na Bliskom istoku.

Ionako napeti odnosi između Irana i SAD-a naglo su se pogoršali nakon američkog ubistva uticajnog iranskog generala. Iran je odgovorio napadom na američke vojne baze u Iraku, u kojima nije bilo žrtava.

I Vašington i Teheran poručili su nakon toga da ne žele rat, što je umirilo tržišta.

Ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdulaziz bin Salman, saopštio je da će njegova zemlja raditi na stabilnosti naftnog tržišta s obzirom na pojačane američko-iranske napetosti.

On je dodao da je prerano za procjene hoće li Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici ograničavati snabdijevanje i nakon isteka važećeg sporazuma krajem marta.

OPEC i grupa nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom odlučili su da smanje proizvodnju za ukupno 1,7 miliona barela dnevno u prvom ovogodišnjem tromjesečju kako bi podržali cijene.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 66,07 USD, što znači da je oslabila 95 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

BOLJE-SESTRE-IZVORISTE

Ministarstvo zabranilo gradnju asfaltne baze u blizini vodoizvorišta Bolje sestre

Podgorica, (MINA) - Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zabranilo je gradnju asfaltne...