fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNafta poskupila zbog ubistva iranskog generala

Nafta poskupila zbog ubistva iranskog generala

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u petak na međunarodnim tržištima više od četiri odsto, nakon američkog vazdušnog napada u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani, što je povećalo zabrinutost zbog eskalacije regionalnih napetosti i mogućeg ometanja isporuka.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 4,2 odsto ili 2,83 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,08 USD.

U Njujorku je cijena barela porasla 2,53 USD ili 4,1 odsto, na 63,71 USD, a nešto ranije se popela na najvišu vrijednost od aprila prošle godine, od 64,09 USD, prenosi Hina.

Stanje u Iraku zaoštreno je nakon vazdušnog napada na Bagdad i ubistva moćnog iranskog čelnika Kasema Sulejmanija i zapovjednika iračke milicije Abua Mahdija al-Muhandisa.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei i predsjednik Irana Hasan Rohani obećali su da će se osvetiti za smrt generala, kojega Sjedinjene Američke Države (SAD) smatraju teroristom i odgovornim za smrt više stotina američkih vojnika.

“Očekujemo da će sukobi trajati najmanje mjesec i vjerovatno će ostati ograničeni na Irak. Takođe je vjerovatno da će Iran nastaviti da uznemirava komercijalne plovidbe u Persijskom zalivu, a možda će pokrenuti i vojne vježbe i privremeno remetiti brodski saobraćaj” rekao je iranski analitičar Euroasie, Henry Rome.

Američka ambsada u Bagdadu pozvala je sve građane da odmah napuste Irak zbog pojačanih napetosti. Desetine američkih građana koji rade za strane naftne kompanije u iračkom gradu Basri spremaju se da napuste tu zemlju.

“Sva naftna polja u Iraku normalno funkcionišu, a napadi nijesu uticali na proizvodnju i izvoz nafte”, saopštilo je iračko Ministarstvo za naftu.

U međuvremenu je Rusija zaustavila isporuke nafte bjeloruskim rafinerijama zbog spora oko ugovora koji takođe prijeti velikim ruskim isporukama u Zapadnu Evropu koje prolaze kroz tu zemlju.

Cijene nafte imaju podršku iz kineske centralne banke, koja je u srijedu objavila da smanjuje obavezni nivo gotovine koju banke moraju držati u rezervi, i oslobodila sredstva u visini 800 milijardi juana odnosno 115 milijardi USD, kako bi podstakla usporenu privredu.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 67,15 USD.

Najčitanije