fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNagrađena tri idejna projekta na konkursu UCG

Nagrađena tri idejna projekta na konkursu UCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na nagradnom konkursu Karijernog centra Univerziteta Crne Gore za najbolju start up ideju, prvu nagradu podijelili su projekti EcoSwApp i Experience with me.

Fond za prvu nagradu obezbijedio je Univerzitet Crne Gore, u iznosu od tri hiljade EUR.

Iz PR Službe Univerziteta Crne Gore saopšteno je da je druga nagrada pripala projektu KOLOS, gdje je nagradni fond od hiljadu EUR, obezbijedila Privredna komora (PKCG).

Ukupno je bilo prijavljeno 14 idejnih projekata.

“Komisija je izdvojila ove ideje na osnovu tri kriterijuma, odnosno inovativnosti, analize tržišta i finansijske održivosti poslovne ideje”, navodi se u saopštenju.

U sastavu komisije su bili dekan Ekonomskog fakulteta, Nikola Milović, prorektorica UCG Irena Orović i predstavnica PKCG, Nina Drakić.

Projekti se bave temom ekologije, turizma i trgovine, oslanjajući se na najnovije tokove tehnologije.

Nagrađeni idejni projekti su, prema ocjeni Komisije, na najbolji način pristupili rješavanju izazova u okruženju i pružili najtemeljniju i sveobuhvatnu analizu svih segmenata razrade biznis ideje i biznis plana koji su zahtijevani u prijavnom formularu.

Menadžer Karijernog centra UCG, Ivica Todorović, rekao je da se idejni projekat EcoSwApp, studentkinje Ekonomskog fakulteta Dragane Vujisić, bavi aktuelnom problematikom odlaganja otpada, kao jednog od vodećih izazova društva u procesu očuvanja životne sredine.

„Taj poslovni model treba da motiviše građane da se odgovorno odnose prema sredini, kroz reciklažne automate i aplikaciju za prikupljanje poena koji bi im donijeli set usluga, povoljnosti i popusta. Održivost je zasnovana na prodaji prikupljenih sekundarnih sirovina, reklamiranjem na reciklažnoj infrastrukturi i propratnoj aplikaciji“, objasnio je Todorović.

Experience with me, projekat studenkinje Pravnog fakulteta, Andree Mićanović, bavi se unapređenjem informativnih servisa za turiste i posjetioca istorijskih i kulturnih znamenja, ali i brojnih turističkih atrakcija u Crnoj Gori, restorana, hotela, kroz razvoj specijalizovane onlajn platforme odnosno, turističke aplikacije. Poseban fokus projekta je na Podgorici, kao na glavnom gradu.

„Održivost poslovnog modela zasnovana je na zaradi od aplikacije kroz mehanizam reklamiranja ugostiteljskih, kulturnih i istorijskih objekata, kao i drugih zainteresovanih subjekata koji svoje proizvode ili usluge žele promovisati i plasirati turistima“, naveo je Todorović.

Drugoplasirani idejni projekat KOLOS, koji su predstavili studenti Prirodno-matematičkog fakulteta UCG, Aleksa Vujošević i Nikola Kadić, fokusiran je na oblast trgovine i izdavanja nekretnina.

„Inovirana 3D platforma treba da obezbijedi optimizaciju procesa pregledanja i odabira nekretnina od strane klijenata, optimizaciju vremena i objedinjavanje ponuda na jednom mjestu, u cilju razvoja efikasnijeg modela poslovanja u ovom segmentu djelatnosti“, objasnio je Todorović.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...