fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajava novog IPARD javnog poziva za primarnu proizvodnju

Najava novog IPARD javnog poziva za primarnu proizvodnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objaviće javni poziv za podršku primarnoj proizvodnji kroz IPARD program 18. februara.

“Pravovremenom najavom, Ministarstvo omogućava poljoprivrednim proizvođačima da se u što većem broju, na vrijeme i kvalitetno pripreme za apliciranje na javni poziv, drugi po redu, kroz koji mogu dobiti bespovratnu podršku u iznosu i od 60 do 70 odsto investicije za unapređenje proizvodnje”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je iskustvo iz prethodno realizovanog, prvog IPARD javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji, dobra osnova za pripremu, kako proizvođača koji će se prvi put prijaviti, tako i onih koji nijesu uspjeli da ispune uslove prethodnog javnog poziva.

“Svima njima sugestija je da narednih skoro dva mjeseca iskoriste da pripreme projekte i počnu spremati potrebnu dokumentaciju, kako bi se uspješno prijavili i ugovorili podršku”, kazali su iz Ministarstva.

Za sve informacije i savjete u tom cilju, predstavnici Ministarstva i savjetodavnih službi na raspolaganju su poljoprivrednim proizvođačima, a nakon objavljivanja javnog poziva biće organizovana i terenska info – kampanja za proizvođače iz svih opština.

“Finansijska podrška za ovaj javni poziv sastoji se od 75 odsto sredstava obezbijeđenih kroz Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj Evropske unije (IPARD), shodno Finansijskom sporazumu za IPARD II 2014-2020 i 25 odsto nacionalnih sredstava obezbijeđenih od crnogorske Vlade”, podsjetili su iz Ministarstva.

Kroz IPARD podršku za primarnu poljoprivrednu proizvodnju poljoprivredni proizvođači mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od deset hiljada EUR do 500 hiljada EUR, sa bespovratnom podrškom do 60 odsto prihvatljivih troškova. Za mlade farmere, ispod 40 godina, podrška je 65 odsto, dok je za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška 70 odsto prihvatljive investicije.

“Kroz ovaj poziv IPARD sredstva mogu dobiti proizvođači iz sektora mlijeka, mesa, proizvodnje jaja, voća, povrća ratarstva, uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje, vinogradarstva, maslinarstva, pčelarstva i ribarstva”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je prvi IPARD javni poziv imao značajno interesovanje proizvođača. Ugovoreno je 245 projekata ukupne vrijednosti investicija u iznosu od 17,3 miliona EUR, za šta je opredijeljena bespovratna podrška u iznosu od 9,5 miliona EUR. Realizacija tih investicija je u toku.

“Ugovorena je nabavka 185 traktora i oko 200 komada različite priključne mehanizacije. Izgradiće se ili rekonstruisati 43 objekta, 11 plastenika i 13 objekata za smještaj stoke. Planirano je podizanje ili rekonstruisanje deset zasada iz sektora voćarstva ili vinogradarstva”, dodaje se u saopštenju.

Nakon objavljivanja drugog javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji kompletna dokumentacija biće dostupna na internet stranici za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci će se moći preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

Najčitanije