fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajavili blokadu tunela Budoš

Najavili blokadu tunela Budoš

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita ponovo su se, u znak protesta, okupili na spornom zemljištu na kome je trebalo da budu izgrađeni njihovi stanovi i najavili moguću blokadu tunela Budoš ukoliko se ne obustave radovi na toj lokaciji.

Riječ je o zemljištu od oko 18,7 hiljada kvadrata na atraktivnoj lokaciji preko puta upravne zgrade Boksita, za koje je 2008. godine procijenjena vrijednost od 1,8 miliona EUR. Na osnovu tog zemljišta oko 260 rudara, koji tokom decenija rada nijesu riješili stambeno pitanje, potražuju novčane naknade i osporavaju njegovu prodaju do okončanja započetih sporova.

U ime okupljenih, Božidar Đilas, podsjetio je da su bivši radnici Boksita tražili obustavu radova na placu i kazao da ne znaju ni ko je vlasnik, ali da će, ukoliko se nastave radovi, obavijestiti Upravu policije i blokirati tunel Budoš na magistrali od Nikšića prema Podgorici.

”Samo tražimo naša prava i po oko 6,5 hiljada EUR koliko nam pripada po osnovu placa i rješavanja stambenog pitanja. Ukoliko nastave kao do sada, i čim odemo sa placa dovezu mašine i počnu da rade, slijedi radikalizacija”, upozorio je Đilas.

On smatra da je očigledno da se radi o korupciji nadležnih, a prozvao je i nekadašnji Samostalni sindikat koji je bio uključen u rješavanje pitanja o tom zemljištu da se oglasi.

”Predmet je dvije i po godine kod specijalnog tužioca i zato pozivam nadležne i premijera Duška Markovića da se konačno riješi ovaj problem. Odgovoreno nam je samo u pisanoj formi da je izviđaj u toku i da radi dalje istrage ne mogu dati više informacija, a mi smatramo da se odugovlači kako bi došlo do zastare”, rekao je Đilas.

I bivši rudar, Rašo Čivović, upozorio je na ”zakulisne radnje” u vezi placa i naveo da mu je na njegov zahtjev i pokušaj da se raščlani situacija, odgovoreno dopisom iz nikšićke Opštine da on nema legitimitet za rješavanje tog pitanja.

”Sva sporna pitanja mogu se riješiti na osnovu zvaničnog zahtjeva Samostalnog sindikata Rudnika boksita Nikšić”, navedeno je u dopisu opštinskog Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo koje je Čivović pokazao na uvid tokom protesta.

Čivović je zbog toga pozvao rudare da se organizuju i izaberu novog legitimnog predstavnika kako bi mogli nastaviti pravnu borbu.

Na lokaciji nedaleko od upravne zgrade Boksita 2008. godine postavljen je kamen temeljac za izgradnju deset stambenih zgrada kako bi na taj način rudari riješili stambeno pitanje.

Projektantska kuća iz Rožaja Ambient potpisala je iste godine ugovor sa tadašnjim Samostalnim sindikatom Boksita da uradi projekat za deset zgrada na tom prostoru za šta je trebalo platiti oko 300 hiljada EUR.

Gradnja nije počela, zemljište je, kako rudari navode, mijenjalo nezakonito vlasnike, zbog čega je pokrenuto više sporova u Privrednom sudu, a predmet se i oko 2,5 godine nalazi kod Specijalnog tužilaštva.

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...