fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNajavili nove štrajkačke aktivnosti ukoliko ne bude dogovora

Najavili nove štrajkačke aktivnosti ukoliko ne bude dogovora

Podgorica, (MINA BUSINESS) – Sindikat Crnogorskog Telekoma pokrenuće štrajkačke aktivnosti u kompaniji, ukoliko menadžment u narednih nekoliko dana ne dogovori sa predstavnicima radnika potpisivanje sporazuma o svim otvorenim pitanjima, poručio je njegov predsjednik Željko Burić.

“Zaposleni se tada neće zadržati na minimalističkim zahtjevima, već zahtijevati i istrajati na znatno dužem periodu sigurnosti radnih mjesta i stečenih prava u kompaniji“, rekao je Burić na jednosatnom štrajku upozorenja koji je organizovao Sindikat Telekoma.

On je dodao da su zaposleni prinuđeni da mirnim protestom pokušaju da zaustave poslovodstvo u naumu da eliminiše kolektivno pregovaranje i ukine socijalni dijalog i kolektivni ugovor.

Burić tvrdi da socijalni dijalog ne postoji otkako je u februaru na čelo kompanije došla izvršna direktorica, Dina Tsybulskaya.

„Postojalo je samo fingiranje socijalnog dijaloga i stavovi koje je Tsybulskaya zauzela na samom početku i od kojih nije odstupila ni pedalj u prethodnih pet održanih sastanaka“, naveo je Burić.

On je kazao da je činjenica da u posljednjih pola godine nije bilo dijaloga, niti pregovora, već samo jasna namjera da se ukine kolektivno pregovaranje i ugovor u Telekomu, kako bi se cijene koštanja zaposlenih svela na najmanju moguću mjeru.

„Poslodavac namjerava da pitanja koja su do sada i oduvijek bila sastavni dio kolektivnog ugovora prenese na pojedinačne sporazume sa zaposlenima, koje je počeo da dijeli od četvrtka“, rekao je Burić.

On je dodao da je za zaposlene neprihvatljivo da se pitanja koja su stvar kolektivnog pregovara prenose na individualni odnos putem sporazuma, aneksa ugovora o radu, izjava ili bilo kojih drugih puteva „skrivene represije“.

Burić je saopštio da Sindikat u pregovorima sa poslovodstvom nikada nije tražio nijedno novo pravo, niti iznio nijedan novi zahtjev, već samo produženje postojećih i prethodno stečenih prava na isti period od tri godine, što je minimum koji zaposlenima garantuje koliku-toliku sigurnost.

On tvrdi da iz poslovodstva nikada nijesu dobili objašnjenje zbog čega ne žele da potpišu sporazum na period od tri godine.

„Sve se ovo dešava u multinacionalnoj kompaniji koja je iz Crne Gore od privatizacije do danas iznijela na stotine miliona EUR, mnogostruko više od iznosa za koji su kupili kompaniju“, kazao je Burić.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković, saopštio je da ne zna na koji način da okarakteriše ponašanje poslodavca koji, na jednoj strani, pregovara sa sindikatom, zaključuje kolektivni ugovor i sporazume, a onda pojedinačno zaposlene ubjeđuje da je u njihovom interesu da se tih prava odreknu.

„Kako može biti u interesu zaposlenoga da se odrekne prava koje mu pripada. Poslovodstvo igra na kartu straha zaposlenih zbog stalnih prijetnji tehnološkim viškom“, naveo je Keković.

On smatra da poslovodstvo namjerava da izbjegne kolektivno pregovaranje sa Sindikatom, jer im je lakše da pregovaraju sa svakim zaposlenim posebno, nudeći im da se odreknu svojih prava.

„To Sindikat i zaposleni ne smiju da dozvole. Pravo na socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje utemeljeno je i garantovano međunarodnim propisima kroz brojne deklaracije, povelje i konvencije koje je ratifikovala i Crna Gora“, objasnio je Keković.

On je pozvao poslovodstvo da odustane od namjere da individualnim odnosom kroz sporazume sa zaposlenima rješava pitanja koja su stvar kolektivnog pregovaranja.

„Ukoliko poslodavac ne odustane od te namjere, pozivam Uniju poslodavaca i sve nadležne da zajedno osudimo kršenje prava na socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje“, poručio je Keković.

PR Crnogorskog Telekoma, Matija Otašević, saopštio je da je sporazum koji je menadžment ponudio zaposlenima zakonit, što može da potvrdi pravni tim kompanije i eksperti koji su angažovani na tom slučaju.

„On se ne kosi sa kolektivnim ugovorom i nema namjeru da ga ukine, kao ni socijalni dijalog“, kazao je Otašević.

On je dodao da je siguran da će se rukovodstvo Sindikata odgovorno ponijeti prema kompaniji i zaposlenima.

„Tako da će poziv na dijalog i postizanje dogovora rezultirati dogovorom, a nikako ultimatumima i pritiscima“, saopštio je Otašević.

Najčitanije