fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNajavljena inicijativa nekorektna

Najavljena inicijativa nekorektna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Inicijativa koju je najavila Unija poslodavaca (UPCG) da će uputiti Ustavnom sudu radi ispitivanja Zakona o unutrašnjoj trgovini zbog uvođenja neradne nedjelje u trgovini, vrlo je nekorektan potez, smatra generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđan Keković.

On je Dnevnim novinama kazao da je obraćanje Ustavnom sudu naročito nekorektno ukoliko se sagledaju uslovi rada u trgovini.

“Radi se o vrlo nekorektnom potezu socijalnih partnera. Posebno je nekorektno ukoliko znamo da se radno vrijeme od 40 sati ne poštuje, da se radi prekovremeno po deset i više sati, a da ne govorimo o tome da zaposleni rade za praznike i ne dobijaju puni godišnji odmor“, rekao je Keković.

On je dodao da misli da je neodrživa činjenica da UPCG pokušava da objasni pred Ustavnim sudom da je to diskriminacija u odnosu na prava preduzetnika.

U UPCG smatraju da se uvođenjem neradne nedjelje krše ekonomska prava i vjeruju da će Zakon o unutrašnjoj trgovini, o kojem bi poslanici uskoro trebalo da se izjasne, vrlo brzo biti predmet ispitivanja ustavnosti, te da je njegovo obaranje realna mogućnost.

Keković je saopštio da je odbijanje zahtjeva tržnih centara Delta City i kotorske Kamelije da rade nedjeljom, potpuno opravdano.

“Zašto bi radili tržni centri kad ne radi ostalo? To su ekonomski analitičari vrlo dobro obrazložili i Ministarstvo ekonomije je stalo iza toga. Za ekonomiju neće biti nikakav gubitak ako neko ne proda robu tog dana, zato što će se kupiti dan prije ili poslije nedjelje. Krajnje je nekorektno insistirati da se radi nedjeljom i to obrazlagati činjenicom da će pasti profit ili još gore da će radnici biti otpušteni”, rekao je Keković.

Uvođenje neradne nedjelje za zaposlene u trgovinama definisano je izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, o čemu je Skupština rasptavljala ove sedmice.

Ukoliko predložene izmjene i dopune budu usvojene, odredba koja se odnosi na uvođenje neradne nedjelje počeće da se primjenjuje tri mjeseca nakon stupanja Zakona na snagu, tačnije na jesen.

Nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika moći će da rade samo apoteke, specijalizovane prodavnice ili kisoci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinske stanice ili prodavnice za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica, kao i pijace, štandovi, tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice.

Slijede prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja, autobuskih, željezničkih stanica, aerodroma i luka, zatim štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladišta trgovinu na veliko.

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...