fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNajteži dnevni pad u posljednje dvije godine

Najteži dnevni pad u posljednje dvije godine

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica potonule više od 3,3 odsto, što je najveći dnevni gubitak u posljednje dvije godine, zbog straha ulagača da će širenje koronavirusa van Kine izazvati veće ekonomske štete nego što se očekivalo.

Dow Jones potonuo je 1.031 bod ili 3,56 odsto, na 27.960 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 3,35 odsto, na 3.225 poena, a Nasdaq indeks 3,71 odsto, na 9.221 bod.

Najveći dnevni pad tih indeksa od februara 2018. godine, pri čemu su oštro pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, posljedica je brzog širenja koronavirusa van Kine, prenosi SEEbiz.

Vijest da je u Italiji od tog virusa umrlo sedmoro ljudi, dok ih je više od 120 zaraženih izazvala je u ponedjeljak oštar pad cijena dionica na evropskim berzama.

Indeks berze u Milanu potonuo je više od pet odsto, dok je STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica skliznuo 3,8 odsto, čime je izbrisano oko 470 milijardi USD tržišne vrijednosti evropskih dionica.

Iako se rast broja umrlih i novozaraženih u Kini smanjuje, ulagače zabrinjava brzo širenje virusa van Kine.

Prema podacima Reutersa, virus se proširio na 28 zemalja i područja u svijetu, pri čemu je sve više umrlih.

Samo u Južnoj Koreji broj umrlih porastao je na osam, dok ih je više od 800 zaraženih.

Iran, koji je prošle sedmice izvijestio o prvom zaraženom, poručio je da je zabilježeno više od 40 slučaja zaraze i 12 umrlih.

S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje fabrika, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineske, tako i ostalih ekonomija.
U nizu zemalja snažno su pogođeni turizam, nabavni lanci i proizvodna aktivnost.

„Puno je loših vijesti o daljem rastu novih slučajeva koronavirusa. Naravno, zbog toga je na tržištima puno nesigurnosti i pitanja kolike će biti ekonomskev štete u Kini, ali i van nje”, kazao je ekonomist u firmi AMP, Shane Oliver.

Zbog toga ulagači povlače svoj kapital iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, a ulažu u sigurnije, kao što su zlato i državne obveznice.

Na povlačenje ulagača s tržišta dionica ukazuje podatak da je na američkim berzama vlasnika zamijenilo 10,5 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,8 milijardi.

Na nesigurnost na tržištu ukazuje i podatak da je VIX indeks ‘straha’ Čikaške berze opcija zabilježio najveći dnevni skok u posljednje dvije godine i dosegnuo 25 bodova, najviši nivo od januara prošle godine.

To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena dionica.
„Malo je vjerovatno da će tržište porasti dok ne bude znakova da širenje koronavirusa usporava”, kazao je strateg u firmi Janney Montgomery Scott, Mark Luschini.

I na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,34 odsto, na 7.156 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,01 odsto, na 13.035 bodova, a pariski CAC 3,94 odsto, na 5.791 bod.

Najčitanije