fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNajveća barijera tenderi na crnogorskom

Najveća barijera tenderi na crnogorskom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mnoge italijanske kompanije potencijalno su zainteresovane za velike infrastrukturne radove u Crnoj Gori, saopštio je ambasador Italije u Podgorici Luca Zelioli i dodao da najveću barijeru predstavljaju tenderi dostupni samo na crnogorskom jeziku.

„Najveće barijere investicijama su tenderi dostupni samo na crnogorskom jeziku, posebno za preduzetničku strukturu kao što je italijanska, zasnovanu na kosturu malih i srednjih preduzeća“, rekao je Zelioli u intervjuu Dnevnim novinama.

On je kazao da je zadovoljan investicijama Italije u Crnu Goru.

“Tačno je da su naše kompanije i dalje strateški i značajan partner u energetskom sektoru, kao što, na primjer, pokazuje projekat podvodnog kabla koji se bliži kraju. Prisustvo naših kompanija bilježi rast u različitim sektorima, kao što su informatika, vađenje dragocjenog mermera, lučka logistika, osiguranje, finansijski sektor i izgradnja turističkih infrastruktura“, saopštio je Zelioli.

On je dodao da sigurno postoje i druge oblasti ekonomske saradnje za koje vjeruje da mogu biti interesantne italijanskim investitorima.

„Vidim nove mogućnosti u sektorima kao što su poljoprivredno-prehrambeni, sektor eko-održivog saobraćaja i održivog turizma“, poručio je Zelioli.

On je podsjetio da Terna završava radove na novom podmorskom energetskom kablu koji će povezati dvije zemlje, ali i EU i zapadni Balkan.

„To je ogroman posao. U novčanom smislu govorimo o investiciji, na obje strane Jadrana, od preko milijardu EUR. Ona će obezbijediti razmjenu električne energije i omogućiti Crnoj Gori da postane stožer tržišta električne energije na Balkanu“, naveo je Zelioli.

On je kazao da će kabl omogućavati dostupnost električne energije u oba pravca, podržavajući stabilnost snabdijevanja energijom.

„Takođe bi, u perspektivi, trebalo da dovede do podsticanja ekonomskog razvoja, zahvaljujući većoj efikasnosti energetskih tržišta“, rekao je Zelioli.

Najčitanije