fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajveći dio duga otplaćuju sa manjom kamatom

Najveći dio duga otplaćuju sa manjom kamatom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Najveći dio državnog duga je sa kamatom manjom od četiri odsto, po kojoj se otplaćuje 2,59 milijardi EUR, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ukupan dug iznosi 3,27 milijardi EUR, odnosno 70,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Iz Ministarstva je saopšteno Pobjedi da dug od 592 miliona ima kamatu između četiri i sedam odsto.

„Sa kamatnom stopom od pet do 5,99 odsto godišnje imamo 566,6 miliona EUR duga. Pod kamatom od četiri do 4,99 odsto je 13,2 miliona, a sa najvećom kamatom od šest do sedam odsto je nešto više od 12 miliona EUR“, saopštili su iz tog resora.

Iz Ministarstva su podsjetili da se izvještaj o javnom dugu priprema jednom godišnje i da se ti podaci odnose na posljednje objavljene na kraju prvog kvartala ove godine, koji ne uključuju podatke o dugu lokalne samouprave.

U aprilu prošle godine, kako su podsjetili, došlo je do emisije obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 500 miliona EUR, sa rokom dospijeća od sedam godina i kamatnom stopom u iznosu od 3,375 odsto.

„Te euroobveznice iskorišćene su za refinansiranje dijela obveznica koje dospijevaju u ovoj, narednoj i 2021. godini, sa kamatnim stopama od 5,375, 3,875 i 5,75 odsto respektivno, u iznosu od 362,3 miliona EUR“, precizirali su iz Ministarstva.

U maju ove godine realizovana je redovna otplata obveznica emitovanih na međunarodnom tržištu 2015. godine, u iznosu od 169,1 milion EUR.

„Takođe, u narednoj godini dospijeva otplata obveznica emitovanih na međunarodnom tržištu 2015. godine, u iznosu od 321,1 milion EUR. Osim navedenog, nije predviđeno refinansiranje duga sa visokim kamatnim stopama, već će se obavljati redovna otplata u skladu sa dinamikom dospijeća“, objasnili su iz Ministarstva.

Vlada je nedavno usvojila rebalans ovogodišnjeg budžeta po kom je predviđeno zaduživanje do 500 miliona EUR, uz očekivanu kamatu od tri odsto.

„Tim novcem ćemo zamijeniti kredite na koje plaćamo kamatu od 5,5 odsto i očekivana ušteda je 125 miliona EUR na rok od deset godina“, objasnio je ranije ministar finansija Darko Radunović.

Najčitanije