fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaložili operatorima da primijene snižene cijene roming usluga

Naložili operatorima da primijene snižene cijene roming usluga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) naložila je Crnogorskom Telekomu, Telenoru i M:telu da od 1. jula primijene snižene cijene roming usluga.

Regulator je tu odluku donio 6. juna i ona operatorima nalaže da primijene cijene roming usluga u skladu sa Sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u državama Zapadnog Balkana.

Sporazum je zaključen 4. aprila u Beogradu između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova.

“Sporazum predviđa da se od 1. jula roming usluge za korisnike iz država potpisnica naplaćuju kao da je korisnik rominga u svojoj matičnoj mreži takozvani roaming like at home (RLAH režim naplate)”, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Korisnici iz Crne Gore, kada budu koristili roming usluge u državama potpisnicama Sporazuma, počev od 1. jula, plaćaće maksimalnu cijenu bez poreza na dodatu vrijednost (PDV) za odlazne pozive prema mrežama u Crnoj Gori u iznosu 8,16 centi po minutu, za dolazne pozive iz regiona četiri centa, za SMS poruke poslate prema mrežama u Crnoj Gori 3,5 centa, dok će za uslugu prenosa podataka plaćati maksimalno 2,62 centa po megabajtu (MB).

U odnosu na maksimalne cijene koje trenutno važe za korišćenje roming usluga u Bosni i Hercegovini (BiH), Makedoniji i Srbiji, državama sa kojima su cijene usluga rominga regulisane od 2015. godine, cijene će biti snižene 57 odsto za usluge odlaznih poziva prema mrežama u Crnoj Gori, 20 odsto za dolazne pozive iz regiona, 41 odsto za SMS poruke i 86 odsto za uslugu prenosa podataka.

“Maloprodajne cijene roming usluga sa Albanijom i Kosovom, koje do sada nijesu bile regulisane, biće još značajnije snižene. Cijene usluge odlaznih poziva i prenosa podataka, kada korisnici iz Crne Gore koriste uslugu rominga u ovim državama, biće snižene preko 90 odsto, a cijena usluge slanja SMS poruka više od 80 odsto”, precizirali su iz EKIP-a.

Pored regulisanih cijena maloprodajnih roming usluga, operatori mogu ponuditi korisnicima rominga da za dnevnu ili za neku drugu fiksnu periodičnu naknadu, koriste određenu količinu regulisanih usluga rominga.

Takođe, operatori mogu korisnicima da ponude i drugačije cijene roming usluga od onih koje su određene sporazumom i odlukom regulatora, koje korisnik može sam da odabere u slučaju da su povoljnije za njega.

Prelazak sa regulisanih cijena na alternativne cijene roming usluga obavlja se u toku jednog radnog dana i besplatan je za korisnika.

Najčitanije