fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaplaćeno 2,1 milion EUR od boravišne takse

Naplaćeno 2,1 milion EUR od boravišne takse

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Od boravišne takse je u prvoj polovini godine naplaćeno oko 2,1 milion EUR, pri čemu je naplata ove godine u kontinuitetu bolja oko 20 odsto, saopštila je sekretarka Odbora udruženja turizma Privredne komore (PKCG), Sanja Marković.

Ona je Pobjedi kazala da je primjetan i bolji rezultat u prijavi gostiju u objektima kolektivnog smještaja gdje je u prvih pet mjeseci prijavljeno 30 odsto više turista nego u prvih pet mjeseci prošle godine.

“Ovako visoke stope rasta su jednim dijelom rezultat veće discipline objekata kolektivnog smještaja. I u privatnom smještaju je zabilježen rast prijave gostiju, što posebno treba da bude naglašeno u špicu ljetnje turističke sezone”, kazala je Marković.

Kako je dodala, analizom rezultata u turizmu koji su ostvareni prošle godine, konstatovan je određeni napredak kada se radi o prijavi gostiju i naplati boravišne takse kao rezultat aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije koje su realizovane u prethodnom periodu.

“Tokom ove godine su nastavljene intenzivne aktivnosti, sa naglaskom na pitanja registracije smještaja, prijave gostiju, naplate boravišne takse i radne odnose u hotelijerstvu. Siva ekonomija je problem sa kojim se suočavaju sve zemlje, u manjem ili većem obimu, a koja negativno utiče na regularne uslove poslovanja, urušava poresku disciplinu i umanjuje visinu javnih prihoda”, navela je Marković.

Prema njenim riječima, kontinuitet mora biti glavno obilježje borbe protiv sive ekonomije jer je riječ o procesu sa ciljem svođenja sive ekonomije na nivo koji neće ugrožavati zdravi dio ekonomije, niti praviti dodatni teret javnim finansijama.

Bolju naplatu boravišne takse ove godine prokomentarisao je za Pobjedu i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović koji smatra da sve više ljudi shvata da im je bolje, profitabilnije, mirnije da rade u legalnoj nego u sivoj zoni.

“Spreman sam da se kladim da ćemo premašiti milijardu prihoda kao i prošle godine. Što se tiče broja gostiju, jul i avgust su limitirani mjeseci sa plus minus dva, tri odsto turista. Bitni su mjeseci koji daju taj konačni rezultat, a to su mart, april, maj pa i dio juna pa septembar, oktobar i dio novembra”, rekao je Radulović.

Najčitanije