fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaplaćeno 6,3 odsto više prihoda

Naplaćeno 6,3 odsto više prihoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava carina je u prvih deset mjeseci naplatila 687,74 miliona EUR, što je 6,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

„Realizovan je povraćaj sredstava u iznosu od 9,58 miliona EUR, čime je ostvarena neto naplata od 678,16 miliona EUR. To je tri odsto više u odnosu na plan prihoda”, navodi se u saopštenju.

Prema strukturi naplaćenih prihoda, naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu iznosi 454 miliona EUR, što je 5,65 odsto više.

»Po osnovu akcize naplaćeno je 207,67 miliona EUR, čime je ostvaren rast prihoda od 7,8 odsto više nego u prošloj godini«, rekli su iz Uprave.

Posmatrano po strukturi po akciznim proizvodima sve kategorije su zabilježile rast. Najveće pozitivno odstupanje zabilježeno je kod naplate akciza na duvan i duvanske proizvode i to 6,4 miliona EUR ili 19,42 odsto.

»To je rezultat redefinisane akcizne politike i posljedično tome oporavka tržišta duvana. U odnosu na plan prihoda, ukupna naplata akciza je veća 3,8 miliona EUR ili dva odsto«, dodaje se u saopštenju.

Ostvarena naplata po osnovu carine iznosila je 24,12 miliona EUR, što je 6,23 osto više, dok je naplata poreza na kafu iznosila 1,88 miliona EUR, a ostali prihodi 72,4 hiljade EUR.

»Ukupno ostvarena naplata prihoda u oktobru iznosila je 73,84 miliona EUR čime je ostvaren rast prihoda od četiri odsto. Posmatrano prema strukturi naplaćenih prihoda sve kategorije su zabilježile rast prihoda“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije