fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNaplaćeno 6,3 odsto više prihoda

Naplaćeno 6,3 odsto više prihoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava carina je u prvih osam mjeseci naplatila 536,99 miliona EUR, što je 6,3 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Uprave carina je saopšteno da je nastavljen kontinurani rast naplate prihoda, premašena je ostvarena naplata iz prethodne godine, kao i plan naplate svih vrsta prihoda.

„Izvršen je povraćaj sredstava u iznosu od 7,45 miliona EUR, i time ostvarena neto naplata od 529,54 miliona EUR, što je 3,2 odsto više u odnosu na plan prihoda”, navodi se u saopštenju.

Prema strukturi naplaćenih prihoda, naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu iznosila je 358,65 miliona EUR, što je više 6,1 odsto.

»Po osnovu akcize naplaćeno je 157,75 miliona EUR, čime je ostvaren rast prihoda od 6,7 odsto u odnosu na prošlu godinu«, rekli su iz Uprave carina.

Posmatrano po strukturi po akciznim proizvodima sve kategorije su zabilježile rast.

»Najveće pozitivno odstupanje zabilježeno je kod naplate akciza na duvan i duvanske proizvode i to 4,74 miliona EUR ili 18,5 odsto, što je rezultat redefinisane akcizne politike i posljednično tome oporavka tržišta duvana«, rekli su iz Uprave carina.

U odnosu na plan prihoda, ukupna naplata akciza je veća 3,3 miliona EUR ili 2,2 odsto.

»Ostvarena naplata po osnovu carine iznosila je 19,06 miliona EUR, što je 6,3 odsto više, dok je naplata poreza na kafu iznosila 1,47 miliona EUR, a ostali prihodi 57,87 hiljada EUR“, navodi se u saopštenju.

Ukupno ostvarena naplata prihoda u avgustu iznosila je 82,24 miliona EUR, što je 4,4 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

»Posmatrano prema strukturi naplaćenih prihoda sve kategorije su zabilježile rast prihoda“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije