fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaplata devet odsto veća

Naplata devet odsto veća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je od početka godine naplatila bruto iznos od 746,1 milion EUR, što je devet odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Iz PU je saopšteno da je od početka godine naplata bila sedam odsto viša od planirane.

PU je u avgustu ostvarila rekordnu bruto naplatu od 106,78 miliona EUR, čime je ostvarenje iz istog mjeseca prošle godine premašeno 5,1 milion EUR.

Bruto naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) u prvih osam mjeseci ove godine iznosila je 180,33 miliona EUR, što je 15 odsto više nego prošle godine, a 13 odsto iznad plana.

„Po osnovu doprinosa za obavezno osiguranje naplaćen je iznos od 336,65 miliona EUR, što je 6,5 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine, a šest odsto iznad plana. Naplata poreza na dohodak građana iznosila je 110,4 miliona EUR i bila je deset odsto veća nego prošle godine, a 16 odsto iznad plana“, navodi se u saopštenju.

Iz PU su kazali da je po osnovu poreza na dobit preduzeća ostvarena bruto naplata od 63,47 miliona EUR, što je deset odsto više nego tokom istog perioda prošle godine.

Ostvarenje naplate koncesionih naknada od 27,32 miliona EUR veće je sedam odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je naplata poreza na promet nepokretnosti iznosila je 12,83 miliona.

„Imajući u vidu glavnu turističku sezonu koja je obilježila prethodna tri mjeseca, posebno je značajno ostvarenje naplate u periodu od juna do avgusta u primorskim opštinama u iznosu od 89,89 miliona EUR, što je 12 odsto iznad ostvarenja iz prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Posebno značajan je rast zabilježen u opštinama Herceg Novi 24 odsto, Kotor 21 odsto, Ulcinj 18 odsto i Budva sedam odsto.

„Dobri rezultati naplate prihoda tokom sezone indikator su postepenog rasta poreske discipline, što je rezultat intenzivnog rada svih službi PU, u nastojanju da se pružanjem kvalitetnih usluga i edukacijom poreskih obveznika, ali i sankcionisanjem neregularnog poslovanja, podstakne dobrovoljno poštovanje poreskih propisa, očuva lojalna konkurencija na tržištu i unaprijedi poslovni ambijent u cjelini“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije