fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaredne godine nova faza IPARD-a

Naredne godine nova faza IPARD-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora bi izradu IPARD III programa podrške poljoprivrednicima trebalo da započne u narednoj godini.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su kazali da je u Podgorici, u cilju monitoringa i evaluacije dosadašnjeg programa podrške, održan peti po redu sastanak IPARD Odbora za nadgledanje.

“Predstavnici Evropske komisije za oblast poljoprivrede (DG Agri) istakli su značajan napredak u ostvarivanju planiranih rezultata i pohvalili uloženi trud i rad crnogorskih poljoprivrednika i institucija uključenih u proces implementacije”, navodi se u saopštenju.

Takođe, ocijenjeno je da će intenziviranjem aktivnosti u okviru tog programa u narednom periodu biti stvorene pretpostavke da se obezbijede nova sredstva podrške EU crnogorskim poljoprivrednicima kroz naredni IPARD III program.

Iz Ministarstva su podsjetili da Crna Gora već dvije godine sprovodi IPARD program kroz dvije mjere podrške – za investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i u preradu.

Za projekte unapređenja svoje proizvodnje proizvođači dobijaju značajnu bespovratnu podršku, u iznosu od 50 do 70 odsto investicija.

Predstavnici Ministarstva informisali su prisutne o dosadašnjoj realizaciji programa, predstavljajući rezultate dosadašnjih objavljenih javnih poziva.

Za mjeru koja se odnosi na investicije u primarnu proizvodnju primljeno je ukupno 389 aplikacija, ugovorena je podrška za 245 aplikanata, od kojih je određen broj već završio investiciju i isplaćena im je podrška.

Za mjeru koja se odnosi na investicije u preradu, pristiglo je ukupno 45 aplikacija, od kojih je 20 ugovoreno, a takođe je počela isplata podrške za one koji su realizovali investiciju.

“Ocijenjeno je da su procedure od trenutka podnošenja zahtjeva za podršku, preko kontrola, do isplate sredstava zahtjevne i da iziskuju određeni vremenski period za realizaciju, kao i da će se uložiti maksimalni napori da se taj proces u narednom periodu ubrza, kako bi crnogorski proizvođači što prije ostvarili planove unapređenja proizvodnje i ostvarili rast proizvodnje i konkuretnosti”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača su potencirali dug vremenski period potreban za prikupljanje dokumentacije, predlažući jačanje kapaciteta savjetodavnih službi sa nivoa države i opština.

Predstavnici Ministarstva su saopštili da je, pored postojećih regionalnih kancelarija savjetodavnih službi i šest agrobiznis centara po opštinama, u toku uspostavljanje i Kuće poljoprivrede u Bijelom Polju.

“U ovom objektu na jednom mjestu biće predstavnici Direktorata za IPARD plaćanje i savjetodavnih službi u biljnoj proizvodnji i stočarstvu, pa će poljoprivredni proizvođači sa sjevera na još brži i lakši način moći da dođu do svih potrebnih informacija”, tvrde iz Ministarstva.

Najčitanije