fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNastavak aktivnosti u predmetu Klap

Nastavak aktivnosti u predmetu Klap

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su u nastavku predmeta Klap podnijeli Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dva izvještaja kao dopune krivične prijave protiv 27 preduzeća i 26 pojedinaca koji su, kako se sumnja, pričinili štetu državnom budžetu od oko 1,5 miliona EUR.

Iz Uprave policije je saopšteno da su policijski službenici u srijedu SDT-u podnijeli poseban izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv 22 kompanije i 22 pojedinca zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije u produženom trajanju i utaja poreza i doprinosa.

„Krivične prijave su podnijete protiv 22 osobe i to M.V.(42), N.P.(37), R.P.(46), E.R.(40), T.S.(29), I.B.(52), S.B.(61), P.R.(42), I.M.(42), P.J.(51), I.P.(46), G.R.(47), N.V.(35), M.R.(47), N.M.(40), D.M.(51), S.M.(49), R.K.(41), Č.P.(64), B.D.(42), V.M.(36) i V.T.(38)“, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, preduzeća koja su osnovali ranije osumnjičeni I.V. i D.L. sa njima povezanim osobama, omogućili su firmama čiji su izvršni direktori osumnjičene 22 osobe, izvlačenje dobiti stečene poslovanjem kompanija, koja se kasnije vraćala u gotovini uplatiocima.

„Na taj način je pričinjena šteta državnom budžetu za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i fiktivno prikazanih troškova“, rekli su iz Uprave policije.

Preduzeća čiji su vlasnici I.V. i D.L. i sa njima povezane osobe su u posljednjih pet godina, po prethodno opisanom načinu izvršenja omogućila vlasnicima 22 preduzeća da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su „izvukli” oko četiri miliona EUR u gotovini po osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa.

„Na taj način su pričinili štetu budžetu za iznos neplaćenog poreza u iznosu od oko milion EUR“, dodaje se u saopštenju.

Osim toga, pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja su u ponedjeljak SDT-u podnijeli poseban izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv pet preduzeća i četiri pojedinca za koja se sumnja da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja putem pomaganja u produženom trajanju i falsifikovanje isprave.

Krivične prijave su podnijete protiv M.J.(60), M.V. (51), N.P.(36) i A.M.(38).

„Njihovim djelovanjem, u okviru kriminalne organizacije, nastupila je šteta po budžet u iznosu od oko 500 hiljada EUR, a osumnjičeni su, kao članovi kriminalne organizacije, pribavili sebi protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu kroz nezakonito povraćeni porez na dodatu vrijednost (PDV) i neplaćeni porez na dobit“, navodi se u saopštenju.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su došli i do podataka da su tokom 2017. godine prijavljeni pojedinci i kompanije postali članovi kriminalne organizacije M.S.

„Oni su koristeći neistinite račune i potvrde o gotovinskom plaćanju za robu koja stvarno nije isporučena niti plaćena, kao i neistinite fakture, zahtijevali nazakonit povraćaj PDV kredita koji im je odobren, čime je pričinjena šteta po budžet u iznosu od oko 500 hiljada EUR“, dodaje se u saopštenju.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja će u saradnji sa SDT-om nastaviti sa aktivnostima u tom predmetu.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...