fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastaviće se pozitivan rast crnogorske ekonomije

Nastaviće se pozitivan rast crnogorske ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija nastaviće sa pozitivnim rastom, koji će se prenijeti i u narednu godinu, ocijenio je profesor Ekonomskog fakulteta Božo Mihailović.

On je u intervjuu za Dnevne novine kazao da su procjene Svjetske banke (SB) o padu javnog duga od sljedeće godine jako dobre.

“Znamo da smo došli do vrhunca kada je riječ o dugu i da dolazi smanjenje. Dakle, treba da izdržimo ovu godinu i počnemo da se razdužujemo”, rekao je Mihailović.

Osnovni uslov je da bruto domaći proizvod (BDP) raste, a Mihailović smatra da će on rasti i više nego što su to predviđanja SB.

“Uz dužno poštovanje SB, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Evropske banke i svih njihovih stručnjaka, očekujem da će stopa rasta crnogorske ekonomije do kraja godine biti nešto veća nego što su njihova predviđanja”, naveo je on.

Mihailović očekuje da će crnogorska ekonomija nastaviti sa pozitivnim rastom i da će se taj rast prenijeti i u narednu godinu.

“Ne smatram da u crnogorskoj ekonomiji teku med i mlijeko, ali moramo da konstatujemo da se penzije isplaćuju takozvanom filigrantskom preciznošću i na vrijeme primaju plate u prosvjeti, zdravstvu, državnoj administraciji”, dodao je Mihailović.

On je rekao da razumije upozorenja MMF-a i ostalih međunarodnih finansijskih institucija koja se odnose na visok udio lične potrošnje u BDP-u.

“Ja razumijem upozorenja MMF-a i ostalih međunarodnih finansijskih institucija koje kažu ne smijete to ili to jer je udio lične potrošnje u BDP-u do 75 odsto. To jeste ogromno, ali oprostite, ako smanjite penzije, a prosječna je 280 EUR, pritom potrošačka korpa je oko 600 EUR, šta onda”, naveo je Mihailović.

Kako je dodao, da bi se povećale zarade onima koji se finansiraju iz budžeta, trebalo bi povećati rashode, a povećanje budžetskih rashoda znači ili potrebu za povećanjem poreza ili zaduživanje.

“Što je rješenje dugoročno povećanje kolača koji se zove BDP. Ali, toga nema preko noći. Možete malo da povećate plate, ali ne enormno. Međutim, nijesam za to da se čeka, nego da se traže rješenja, državni troškovi smanjuju, štedi na svim frontovima i u okviru mogućnosti vrši preraspodjela”, kazao je Mihailović.

On je rekao da je važno da se ne zadužujemo za tekuću potrošnju, da dug restrukturiramo, da se dug smanjuje, a BDP raste.

“Tačno je da je „dug, zao drug”, ali nije pitanje kolika je visina duga nego zašto ste se zadužili i gdje ste taj novac upotrijebili. Mogu da pohvalim politiku Vlade, da se država ne zadužuje za tekuću potrošnju. Moram i ovo da kažem, ako neko u Crnoj Gori misli da se možemo razdužiti za narednih nekoliko godina to je nonsens, to ne možemo”, kazao je Mihailović.

Upitan da prokomentariše procjene međunarodnih finansijskih institucija da će padati investicije u regionu, on je naveo da su procjene ipak, samo procjene.

“Šta će se sve dešavati na polju investicija, razvoja, zavisi najviše od nas samih. Od svih nas zavisi koliko ćemo da iskoristimo naše resurse i naše snage”, rekao je Mihailović.

Crna Gora, kako je dodao, vrlo je atraktivna investiciona destinacija.

“Treba samo da nastavimo da je dalje unapređujemo. A to znači da smanjujemo i dalje administrativne barijere, naročito na lokalnom nivou”, kazao je Mihailović.

Govoreći o planiranju budžeta za sljedeću godinu, Mihailović je poručio da se on mora kreirati primjereno mogućnostima.

“Moraju se vidjeti prihodi koje ćemo ostvariti u narednoj godini, pa kad se ta prihodna strana zatvori, onda zatvarati rashodnu. Nikako ne obrnuto”, kazao je on.

Kako je naveo, rashodna strana ne smije preći prihodnu.

“Svi državni troškovi da se finansiraju iz tekućeg priliva, uključujući i kamate koje Crna Gora mora da plaća i da se vidi gdje može da se reže. Apetiti su veliki, ali oni koji donose odluke neka vide ko se ove godine “raspištoljio”, pa neka njima stežu kaiš”, kazao je Mihailović.

On je naveo da vjeruje da će Vlada tako i uraditi.

“Ja znam da bi svaki građanin želio da živi bolje, i ja bih želio, ali s obzirom na globalna kretanja i krize, dobro je i ovako”, kazao je Mihailović.

Govoreći o najvećem infrastrukturnom projektu, Mihailović je naveo da Crna Gora mora imati benefite od auto-puta.

“Auto-put nam treba i već treba ići u ofanzivnu investicionu strategiju ka privatno javnom partnerstvu za nastavak auto-puta. Moramo da smo u trendu, ne smijemo da budemo samo avio-destinacija. Ko je god pravio put, vodu i struju istorijski, i za selo, nije pogriješio”, dodao je Mihailović.

Na pitanje kako se zaštititi, sa obzirom na rast dolara, on je odgovorio da smatra da kredit nije trebalo vezati za dolar.

“Dobro da je ugovor sa kineskom bankom podložan fruktuaciji tako da bi Crna Gora morala odmah da napravi hedžovanje zaštitu od intervalutarnog rizika. Takođe, intervalutarni odnos se mora pratiti za svaki anuitet. A šta će se sve dešavati tokom realizacije ove investicije vidjećemo. Na kraju se karte slažu”, zaključio je Mihailović.

Najčitanije