fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaznake jačanja kineske potražnje podigle cijene nafte

Naznake jačanja kineske potražnje podigle cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte u petak su porasle zbog naznaka rasta potražnje u Kini, drugom svjetskom potrošaču, koje su zasjenile veće američke zalihe i strahove da trgovinski ratovi ograničavaju ekonomsku aktivnost.

Cijena barela u Londonu porasla je 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 79,99 USD. Na američkom tržištu bila je viša 40 centi i iznosila je 69,05 USD.

Trgovci su se danas okrenuli podacima kineske Vlade koji su pokazali da su tamošnje rafinerije u septembru preradile rekordno visokih 12,49 miliona barela dnevno, s obzirom da su neki nezavisni pogoni ponovno pokrenuli aktivnosti nakon duže obustave rada tokom ljetnih mjeseci kako bi povećali zalihe, prenosi Hina.

Izrazitiji rast zakočila je vijest o usporavanju rasta kineske ekonomije u trećem tromjesečju na 6,5 odsto, što je najsporiji rast od 2009. godine.

Ti podaci su podstakli zabrinutost da američko-kineski trgovinski rat počinje da prigušuje rast, što bi moglo ograničiti potražnju za naftom.

Slične pritske na cijene izazivaju i podaci o snažnom rastu zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici za 6,5 miliona barela. Time je njihov uzlazni trend nastavljen četvrtu sedmicu zaredom.

Zalihe su snažno porasle iako je američka proizvodnja sirove nafte u prošloj sedmici skliznula za 300 hiljada barela dnevno, na 10,9 miliona, što je posljedica privremeno zatvorenih pogona na moru zbog uragana Michaela.

“Čini se da su se cijene na tržištu nafte kretale prebrzo i preintenzivno. Sada su niže oko osam odsto u odnosu na najviše vrijednosti u četiri godine i ponovo su ispod 80 USD. Čini se da se situacija na terminskim tržištima stabilizovala”, kazao je analitičar u švajcarskoj banci Julius Baer, Carsten Menke.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u četvrtak iznosila 78,25 USD, što znači da je za 1,25 USD manja nego dan ranije.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...