fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeće odustati od borbe za svoja prava

Neće odustati od borbe za svoja prava

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Sprječavanje sindikalnog djelovanja u Pomorskom saobraćaju je krivično djelo, saopštili su iz Nezavisnog sindikata te kompanije i poručili da neće odustati od borbe za svoja prava i krivičnih prijava protiv poslovodstva zbog antisindikalne diskriminacije.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Pomorskog saobraćaja, Ivan Vučinović, koji je ostao bez posla, kazao je na protestom skupu ispred upravne zgrade kompanije u Kamenarima da je sve krenulo od osnivanja tog sindikalnog udruženja.

“Poslodavac je nastavio sa progonom Sindikata u kom je bila petina firme. Za koga god je saznao, dobio je otkaz, nakon čega sam zaštitio kolege. Negdje je bilo dogovora da ih isplati, samo da nijesu u firmi”, rekao je Vučinović na skupu organizovanom zajedno sa Unijom slobodnih sindikata (USSCG).

On je naveo da institucije nijesu ništa uradile, kao i da su par puta zvali Inspekciju rada koja ništa nije našla sporno u tome, prenosi Radio Jadran.

Vučinović je kazao da u obrazloženju njegovog otkaza stoji da nije postupio po naređenju i odgovorio na određeni ugovor, iako zakonski ugovor na ugovor ne poznaje zakon, već samo aneks.

„Ponudio mi je novi aneks ugovora u kom je stavka da prema prethodnom ugovoru on nema potraživanja prema nama za minuli rad i slično, što nijesam htio da potpišem. Tada sam dobio prvu disciplinsku. Drugi razlog je bila komunikacija sa medijima, što je bilo preko Sindikata, a ne Ivana Vučinovića“, naveo je Vučinović.

On status sindikalne organizacije trenutno nije mogao da definiše, navodeći da većina radnika koji su u njemu, daju podršku, ali ne smiju da se oglašavaju, jer „znaju kako će proći“.

Radio Jadran prenosi da je pored Vučinovića i zamjenice Nezavisnog sindikata koji se sude, otkazom ili nekom vrstom prinudnog dogovora obuhvaćeno još sedam ili osam sindikalaca.

Bivša radnica Pomorskog saobraćaja i zamjenica predsjednika Nezavisog sindikata, Tatijana Mandić, kazala je da je otkaz u firmi, nakon 23 godine rada, dobila zbog uobičajene radnje koju godinama radnici na biletarnici sprovode.

“Ipak, poslodavac je pretvorio u nešto što je podleglo disciplinskoj mjeri. Postoje kartice koje se provlače preko čitača. Definisano je da radnje koje smo radili do tada više nijesu dozvoljene. Pet kartica je provučeno unaprijed. Tražio se razlog i poslije potpisa koji sam dala krenula je hajka”, kazala je Mandić.

Predsjednik USSCG, Srđa Keković tvrdi da ono što se dešava u Pomorskom saobraćaju nema nigdje u civilizovanom svijetu, naročito ne u zemlji koja aplicira za članstvo u EU.

„Odlučili smo se da protestnim skupom pošaljemo poruku nadležnim institucijama i poslodavcu da vrši antisindikalnu diskriminaciju, da je to nešto što ne smije da radi i da je to kažnjivo krivičnim zakonikom. A ovdje je napravljena drastična antisindikalna diskriminacija“, ocijenio je Keković.

On je potvrdio da je Vučinović nakon što je upoznao poslodavca da je formiran Sindikat, dobio aneks ugovora o radu na imaginarne i ponižavajuće poslove, u kojima je dovedena u pitanje egzistencija njegove porodice, jer mu je plata umanjena na minimalac.

„Izražavam revolt prema ponašanju Inspekcije rada, koja je imala priliku da ih zaštiti od antisindikalne diskriminacije. Međutim, inspekcija ne radi svoj posao kako treba, pa ćemo se ovim problemom baviti sistemski“, poručio je Keković.

On je naveo da čekaju i privremenu mjeru povratka Vučinovića na posao Osnovnog suda u Herceg Novom, jer na to imaju pravo po novom zakonu, ukoliko je riječ o nezakonitom otkazu.

Keković je dodao da će, ako se u sudskom postupku dokaže antisindikalna diskrimninacija, podnijeti krivične prijave protiv nadležnih institucija.

Na protestnom okupljanju danas je bilo malo radnika Pomorskog saobraćaja, iako kolektiv čini preko 80 zaposlenih.

Iz menadžmenta Pomorskog saobraćaja kazali su Radiju Jadran da svaki zaposleni koji bude zloupotrebljavo sredstva kompanije, djelovao suprotno statutarnim ovlašćenjima i interesima kompanije i spavao na poslu zasigurno i ubuduće, neće biti dio poslovnog tima.

“Stav menadžmenta, po ovom pitanju, neće pokolebati nikakvo zaklanjanje iza sindikalnih funkcija, kao ni “zalijeganje” po asfaltu na ovakvim i sličnim protestima. U svakom konkretnom slučaju raskida ugovora o radu kompanija je sačinila i uručila pismeno obrazloženje, a ocjena zakonitosti ovih odluka se ne donosi na protestnim skupovima iako, nažalost, živimo u ambijentu gdje neodgovorni pojedinici i organizacije zdušno podstiču takva očekivanja”, saopšteno je iz menadžmenta Pomorskog saobraćaja.

Oni tvrde i da nije bilo nezakonitih otkaza o radu, te da o ozbiljnosti i istinitosti tih tvrdnji najbolje govori činjenica da su u posljednja četiri mjeseca šest puta imali kontrolu Inspekcije rada.

“Svaka kontrola je bila po prijavi Srđe Kekovića. Svaki inspekcijski nalaz je bio bez i jedne primjedbe. Menadžment kompanije istrajava na stavu da je vođenje kadrovske politike isključivo u njegovim ingerencijama djelovanja”, rekli su iz menadžmenta.

Oni su dodali da taj segment poslovne politike ne namjeravaju da vode preko medija.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...