fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNekvalitetni krediti više nijesu sistemski rizik

Nekvalitetni krediti više nijesu sistemski rizik

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bankarski sistem u Crnoj Gori stabilan je i bilježi pozitivan rezultat, dok nekvalitetni kredite više nijesu sistemski, već rizik pojedinih banaka, saopštila je direktorica Sektora za finansijsku stabilnost, istraživanja i statistiku Centralne banke (CBCG), Marija Mitrović Mijatović.

Ona je, na sjednici Odbora udruženja bankarstva i drugih finansijskih organizacija i osiguranja Privredne komore (PKCG), kazala da bankarski sistem bilježi pozitivan rezultat od 26 miliona EUR, dok je bilansna suma u maju iznosila 4,3 milijarde EUR, što je 0,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ukupan kapital banaka na kraju aprila iznosio je 527 miliona EUR, što je rast od 2,7 odsto. Ukupno odobreni krediti banaka iznosili su 2,94 milijarde EUR, dok su nekvalitetni značajno smanjeni i iznose 139,6 miliona EUR, odnosno 4,7 odsto ukupnih.

„CBCG više ne posmatra nekvalitetne kredite kao sistemski, već kao rizik pojedinih banaka“, rekla je Mitrović Mijatović na sjednici održanoj u petak.

Depoziti u bankama u maju iznosili su 3,3 milijarde EUR, dok su kamatne stope u padu, ali i dalje iznad prosjeka regiona.

Mitrović Mijatović je saopštila da je CBCG prognozirala privredni rast za ovu godinu u rasponu od 2,5 odsto do 3,2 odsto, što je usaglašeno sa projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske komisije.

Projektovni rast je niži od prosjeka regiona.

„Mjere fiskalne konsolidacije će usporiti kako privatnu, tako i javnu potrošnju, pa su projektovane stope rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) niže“, rekla je Mitrović Mijatović.

Ona je navela da je u prvih pet mjeseci ove godine zabilježen pad u prerađivačkoj i elektroindustriji, a rast u sektoru vađenja rude i kamena, proizvodnje metalnih proizvoda, turizma i građevinarstva.

„U prvih pet mjeseci broj dolazaka turista iznosio je 342,34 hiljade ili 30,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine“, kazala je Mitrović Mijatović i dodala da je broj noćenja 18,6 odsto veći nego u uporednom periodu.

Predstavnica Agencija za nadzor osiguranja, Milica Marojević, saopštila je da su društva za osiguranje u prvom kvartalu ove godine fakturisala ukupnu bruto premiju u iznosu od 22,1 milion EUR, što predstavlja rast od 20,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Bruto fakturisana premija u neživotnim osiguranjima iznosila je 18,7 miliona EUR, što predstavlja rast od 20,8 odsto u odnosu na uporedni period. Bruto fakturisana premija životnih osiguranja je ostvarila rast od 17,2 odsto i iznosila je 3,4 miliona EUR“, navela je Marojević.

Predstavnik Erste banke, Veljko Pavićević, predstavio je Nacrt zakona o kreditnim institucijama, čije se usvajanje se očekuje do kraja godine, a primjena od 1. oktobra naredne.

„Tim zakonom dobićemo detaljniji, razrađeniji i moderniji regulatorni okvir, prije svega, za rad banaka“, objasnio je Pavićević.

Najznačajnija novina odnosi se na uvođenje dualističkog koorporativnog upravljanja, koje bi trebalo da ubrza donošenje odluka u bankama.

„Radujemo se tom rješenju koje će omogućiti dinamičnije i striktnije upravljanje bankama“, naveo je Pavićević.

Predstavnik Lovćen banke, Nikola Kaluđerović, smatraa da će banke morati da ispune značajne uslove u relativno kratkom roku, kao i da zakon u poseban fokus stavlja zaštitu potrošača.

„Zbog novih kapitalnih davanja, koja se predviđaju zakonom, može doći do ukrupnjavanja na bankarskom tržištu“, rekao je Kaluđerović.

Najčitanije