fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNelegalno izdavanje smještaja negativno za imidž destinacije

Nelegalno izdavanje smještaja negativno za imidž destinacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nelegalno izdavanje privatnog smještaja predstavlja problem koji zahtjeva zajedničko djelovanje nadležnih institucija, jer negativno utiče na imidž destinacije i omogućava izbjegavanje poreskih i drugih obaveza, ocijenjeno je na sastanku u Privrednoj komori (PKCG).

Predstavnici PKCG, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Glavnog grada, Turističke organizacije Podgorica i Udruženja hotelijera kazali su na sastanku da nelegalno iznajmljivanje stanova šteti hotelijerima, ali i državnom i lokalnom budžetu zbog neizmirivanja poreskih i drugih obaveza stanodavaca.

Takvim vidom rentiranja se, kako su agenciji Mina-business saopštili iz PKCG, onemogućava evidencija gostiju, ali i prihoda od tih stambenih jedinica.

Učesnici sastanka, na kojem je bilo riječi o suzbijanju sive ekonomije u dijelu nelegalnog izdavanja smještaja u Podgorici i pronalaženju metoda za efikasnije implementiranje Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, kazali su da stanovi koji se nelegalno izdaju ne spadaju u zakonom definisanu kategoriju koja ispunjava standarde za pružanje usluga smještaja.

Oni su podsjetili da registrovani hoteli, za razliku od rent-a-stanova, moraju da ispune određene zakonom i podzakonskim aktima definisane kriterijume kako bi mogli da pružaju usluge smještaja. Hoteli moraju ispuniti kriterijume po pitanju kategorizacije objekta, vrste usluga koje mogu da pružaju, kao i bezbjednosti gostiju.

„To je veoma bitan doprinos u vidu zapošljavanja velikog broja ljudi, kao i plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) i drugih poreskih obaveza“, saopštili su iz PKCG.

Na sastanku je ocijenjeno da je rješavanje problema nelegalnog izdavanja smještaja kontinuirani posao koji zahtjeva zajedničko djelovanje nadležnih državnih i lokalnih institucija, kao i privrede.

Glavni grad, kako su naveli, od aprila sprovodi pojačanu akciju koja je rezultirala da oko 100 stanodavaca uđe u legalne poslovne tokove.

„Riječ je o pozitivnom trendu, s tim što je još mnogo stanova koji su u sivoj zoni“, rekli su iz PKCG.

Učesnici sastanka smatraju da je potrebno pojednostaviti procedure registrovanja i oporezivanja privatnog smještaja, te ojačati kapacitete inspekcijskih organa nadležnih za ovaj vid djelatnosti.

Na sastanku je ocijenjeno da veliki problem predstavlja oglašavanje neregistrovanih smještajnih kapaciteta za iznajmljivanje putem interneta, kao i da je potrebno ojačati zakonske kapacitete kako bi se tome stalo na put.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...