fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeočekivani pad zaliha podigao cijene

Neočekivani pad zaliha podigao cijene

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu zbog neočekivanog pada zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji je stabilizovao tržišta nakon snažnog pada prethodnog dana, povezanog sa zabrinutošću za globalnu ekonomiju.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla jedan USD na 63,53 USD. I u Njujorku se barelom trgovalo po dolar višoj cijeni, od 54,44 USD, prenosi SEEbiz.

Naftna tržišta, kako smatraju analitičari, “usisao je vir” naglog pada cijena na finansijskim tržištima zbog zabrinutosti za svjetsku privredu.

Cijene su se u srijedu stabilizovale zahvaljujući izvještaju Američkog instituta za naftu (API), koji je neočekivano pokazao pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici, i to za 1,5 miliona barela.

Podatak je prigušio strahove od prekomjernog snabdijevanja naftnih tržišta.

Tržište je i dalje slabo, smatra Reuters, podsjetivši da je od početka oktobra cijena barela pala više od 25 odsto, odražavajući zabrinutost zbog prognoza o posustajanju potražnje u narednoj godini i rekordnog snabdijevanja iz Saudijske Arabije, Rusije i SAD-a.

Strahujući od prekomjernog snabdijevanja u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) razmatraju mogućnost smanjenja proizvodnje, samo nekoliko mjeseci nakon što su odlučili da je povećaju.

Upućeni izvori su kazali da bi OPEC, Rusija i drugi nezavisni proizvođači, na redovnom sastanku kartela u Beču 6. decembra, mogli smanjiti proizvodnju za milion do 1,4 miliona barela dnevno.

Odluka bi mogla biti teža za Saudijsku Arabiju zbog poruka američkog predsjednika Donalda Trumpa da su cijene nafte previsoke i paralelnih kritika na račun Rijada zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Trump je obećao da će ostati “vjeran partner” Saudijske Arabije uprkos tome što je saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman možda znao za plan o Khashoggijevom ubojstvu.

“Teže je očekivati smanjenje snabdijevanja kada Trump u potpunosti podržava Saudijsku Arabiju i istovremeno od Saudijaca traži da zadrže cijene na niskom nivou”, smatraju analitičari.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u utorak iznosila 64,02 USD, što znači da je bila 1,44 USD niža nego prethodnog dana trgovanja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije