fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNeophodno bavljenje visokom uvoznom zavisnošću

Neophodno bavljenje visokom uvoznom zavisnošću

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Visoka uvozna zavisnost, trajna negativna karakteristika crnogorske ekonomije, je jedan od najvažnijih zadataka u budućnosti, pored smanjenja duga i održavanja stabilnog dinamičnog rasta uz rast zaposlenosti, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.

“Trajna negativna karakteristika crnogorske ekonomije – eksterna neravnoteža – visoka uvozna zavisnost je strukturne prirode i ona će ostati i u godinama koje slijede i to bih nominovao za jedan od važnijih zadataka u budućnosti”, kazao je Kostić agenciji Mina-business.

On je rekao da ekonomski rast koji je zabilježila crnogorska ekonomija u prošloj godini ne može, a da se ne ocijeni izuzetno značajnim iz dva osnovna razloga.

“Prvi, ekonomski rast od gotovo pet odsto je izuzetno dinamičan rast sam po sebi, a drugi, što je ostvaren u datim okolnostima”, naveo je Kostić, koji je profesor na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom.

Prema njegovim riječima, crnogorskom konceptu stabilizovanja javnih finansija ekonomski rast je bio conditio sine qua non – uslov bez koga se ne može.

“Istina, dug je porastao, ali ukoliko obezbjeđujete javne prihode u povećanom iznosu i ako je rast brži od rasta duga, onda taj problem ne eskalira – nadam se da će tako biti i u budućnosti”, ocijenio je Kostić.

Pored toga, kako je dodao, ključni doprinos pozitivnim ekonomskim kretanjima rast je generisao i kroz povećano zapošljavanje odnosno smanjenje nezaposlenosti.

“Brojka sa kojom se operiše između deset hiljada i 11 hiljada radnih mjesta je impozantna, a naročito je značajno da se time stvaraju uslovi i za novi značajan rast kroz povećanu tražnju”, rekao je Kostić.

On je dodao da je crnogorska ekonomija u prošloj godini i zabilježila povećanje kreditnog rejtinga.

“To je takođe od izuzetne važnosti za nas, budući da smo zavisni od stranog finansiranja i da bi svako pomjeranje u tom smislu na gore moglo biti više nego sa ozbiljnim posljedicama”, zaključio je Kostić.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije