fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNeto priliv SDI 23 odsto viši

Neto priliv SDI 23 odsto viši

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan neto priliv stranih direktnih investicija u prvih sedam mjeseci iznosio je, prema preliminarnim podacima, 241,5 miliona EUR, što je 23 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

Članovi Savjeta su na današnjoj sjednici razmatrali Informaciju o stanju finansijske stabilnosti za drugi kvartal, u kojoj je konstatovano da crnogorsku ekonomiju, i tokom ove godine, karakterišu pozitivni trendovi, pri čemu su glavni generatori rasta turizam i građevinarstvo.

„Poboljšanje situacije na tržištu rada ogleda se kroz povećanje prosječnog broja zaposlenih. U julu je prosječan broj zaposlenih bio 8,1 odsto veći u odnosu na jul prošle godine“, navodi se u saopštenju Savjeta.

Na sjednici je saopšteno da su u prva dva kvartala rasli i izvorni prihodi budžeta, pa su, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, iznosili 824 miliona EUR, što je 2,6 odsto više u odnosu na plan.

Sa druge stane, budžetski rashodi su, u prvih šest mjeseci ove godine, bili 12,9 odsto niži u odnosu na plan.

„Kada je riječ o stanju u finansijskom sektoru, indikatori stabilnosti i kvaliteta poslovanja na bankarskom, tržištu osiguranja i kapitala bilježe pozitivne tendencije“, dodaje se u saopštenju.

Koeficijent solventnosti na agregatnom nivou iznosio je na kraju juna 19,5 odsto. Nastavljen je trend pada nekvalitetnih kredita i kamatnih stopa.

Savjet je, na osnovu analize uticaja svih tih faktora na stanje ukupne privredne stabilnosti, sa posebnim akcentom na stabilnost finansijskog sistema, ocijenio da privredni rast i pozitivni trendovi u fiskalnoj sferi, uz stabilnost bankarskog sektora, doprinose ublažavanju rizika, te da je stabilnost sistema u Crnoj Gori na adekvatnom nivou.

Savjet se upoznao sa materijalom koji je pripremila Komisija za tržište kapitala, pod nazivom Kreiranje regulatornog okvira za finansijske inovacije.

„Regulatorni okvir za finansijske inovacije, takozvani Sandbox omogućava potencijalnim i postojećim učesnicima na finansijskom tržištu testiranje finansijske inovacije u realnom okruženju pod nadzorom Komisije za tržište kapitala“, navodi se u saopštenju.

Na taj način se, kako se dodaje, pojednostavljuje sprovođenje finansijskih inovacija na tržištu kapitala, posebno ukoliko je regulacija bilo koje aktivnosti koja se oslanja na finansijske inovacije nedovoljna ili nejasna.

“Takođe se obezbijeđuje pravovremeno identifikovanje rizika i mogućih nedostataka u pogledu regulacije tržišta kapitala, što Komisiji omogućava da, u okviru svojih nadležnosti, eliminiše ili smanji sve moguće negativne učinke finansijskih inovacija”, navodi se u saopštenju.

Članovi Savjeta su razmatrali i ostala pitanja iz domena svoje nadležnosti.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...