fbpx

Neznatan pad indeksa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neznatan pad oba indeksa i promet od oko 260 hiljada EUR obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je kreditna rejting agencija Moody’s potvrdila ocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru, uz zadržavanje izgleda – pozitivan.

Indeksi su neznatno pali – pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, na 838,46 poena, a MONEX na 10.702,92 boda.

Promet, realizovan kroz 131 transakciju, porastao je 3,3 puta u odnosu na prošlosedmični i iznosio je 258,48 hiljada EUR.

Od ukupnog prometa, korporativnim obveznicama Hipotekarne banke trgovano je za 170 hiljada EUR.

Iz Ministarstva finansija su, komentarišući rejting, kazali da je to rezultat, prije svega, visokog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku, institucionalnog jačanja podržanog perspektivom pridruživanja EU, privlačnosti za strane direktne investicije, kao i značajnih investicionih projekata u sektoru transporta, turizma i energetike.

„Istovremeno, pozitivni izgledi uz rejting B1 odražavaju povoljne srednjoročne izglede zemlje, podržane adekvatnim strukturnim reformama, ali i mjere konsolidacije koje Vlada u kontinuitetu sprovodi, a kojima se doprinosi jačanju fiskalne pozicije Crne Gore“, kazali su iz Ministarstva.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije