fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNikšićki mlin preuzela firma DPS Klas iz Šapca

Nikšićki mlin preuzela firma DPS Klas iz Šapca

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Nikšićki mlin, kojim od 2007. godine gazduje kompanija Agroglob iz Novog Sada, od nedavno ima novog vlasnika, firmu DPS Klas iz Šapca.

Kako piše Dan, šabačka firma, čiji je vlasnik biznismen Dragan Popović, sa Agroglobom je potpisala ugovor kojim preuzima upravljanje Mlinom, navodno, u partnerstvu, a s namjerom optimizacije poslovanja koje je u nikšićkoj fabrici u posljednjem periodu izuzetno teško.

Proizvodnja u Nikšićkom mlinu se u posljednjih godinu i po realizuje samo povremeno i na kraći period.

Iako je, prema saznanjima lista, do konačnog dogovora dvije kompanije došlo sredinom aprila, do danas nije riješeno pitanje oko 50 zaposlenih u Mlinu.

Predsjednik Sindikata fabrike ,Slavko Bošković, rekao je da do konačnog dogovora još nije došlo i da poslovodstvo dvije firme pregovara.

“U Mlinu je manje od 50 zaposlenih zajedno sa menadžmentom i ostatkom uprave. Trenutno ne radimo, nijesmo dobili novi radni raspored, jer ni dogovor poslovodstva nije okončan. Vjerujem da nećemo ostati bez posla”, rekao je Bošković.

Međutim, radnicima Mlina, kako saznaje Dan iz više izvora, već su ponuđene dvije opcije, otpremnina u prosjeku od po oko tri hiljade EUR, ili novi radni angažman i to na određeno u Fabrici stočne hrane u Spužu koju je Agroglob kupio iz stečaja prije četiri godine.

Dolaskom novog partnera u nikšićku fabriku planira se i minimalna proizvodnja, a, navodno, osnovni posao biće skladištenje žitarica koje će DPS klas uvoziti, a potom dalje preko Luke Bar plasirati na strano tržište.

Za taj posao, prema pouzdanim informacijama, u Nikšićkom mlinu biće im neophodno maksimalno oko 15 radnika.

Skladištenje žitarica jedna je od osnovnih djelatnosti DPS klasa koji je osnovan 2004. godine. Uz to, bave se i proizvodnjom mlinarskih proizvoda, kao i prometom mineralnih đubriva i sjemenske robe.

Mlin u Nikšiću bilježio je poslovne gubitke i od ulaska Agrogloba u njegovu vlasničku strukturu.
U 2017. godini poslovni minus fabrike bio je više od milion EUR, a prošle godine oko 614 hiljada.

Akumulirani gubitak na kraju prošle godine iznosi preko pet miliona EUR.

Agroglob posluje u okviru MK grupe Miodraga Kostića, a ugovor o kupovini 42,4 odsto državnih akcija u Mlinu potpisali su u decembru 2007. godine.

Najčitanije