fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNiskotarifne avio-kompanije produžile sezonu

Niskotarifne avio-kompanije produžile sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Niskotarifne, odnosno low cost avio-kompanije nesumnjivo su podstakle crnogorsku turističku privredu, pozitivno uticale na produženje turističke sezone, prihode i zaposlenost, kao i obezbjeđivanje marketinške vidljivosti Crne Gore, poručeno je iz Ministarstva turizma.

Trenutno ka i od Crne Gore letove realizuje devet niskotarifnih avio-kompanija, a prvi letovi ka i od Crne Gore low cost kompanijama obavljeni su prije šest godina.

“Shodno zvaničnim statističkim podacima Monstata, potvrđuje se da je uvođenje niskotarifnih avio-kompanija rezultiralo evidentnim povećanjem broja turista, ostvarenih noćenja, kao i prihoda po istom osnovu”, rekli su Pobjedi predstavnici Ministarstva turizma.

Oni su naveli da povezivanje Crne Gore direktnim letovima sa značajnim emitivnim tržištima predstavlja jednu od najboljih mogućnosti za stabilno povećanje broja stranih gostiju, koji dolaze iz Zapadne, Sjeverne i potencijalno Istočne Evrope.

“Jednako značajan je i generalni uticaj na turističku privredu, kao i uloga niskotarifnih kompanija, kao katalizatora za produženje turističkih sezona kako na jugu, tako i sjeveru Crne Gore”, kazali su predstavnici tog Vladinog resora.

Oni su podsjetili da je zbog velike udaljenosti od većine svojih ciljanih turističkih emitivnih tržišta – Zapadne i Centralne Evrope, Skandinavije, kao i svojih reljefnih karakteristika, Crna Gora prepoznata kao pretežno avio destinacija.

Takođe, shodno Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, dostupnost Crne Gore kao turističke destinacije predstavlja jedan od najvažnijih faktora uspjeha turističke privrede.

Oni su naveli da su zahvaljujući niskotarifnim avio-kompanijama aerodromi Podgorica i Tivat znatno uvećali svoj promet, dok je procenat popunjenosti kabine na njihovim letovima veoma visok.

“Pored toga, letovi se prema većem broju destinacija realizuju tokom cijele godine, odnosno tokom minimum IATA ljetnje sezone (april – novembar) što je od posebne važnosti za smanjenje sezonalnosti, jednog od glavnih problema mediteranskih zemalja”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da većina niskotarifnih avio-kompanija koje su prisutne u Crnoj Gori realizuju letove duže od špica ljetnje sezone (jun – jul – avgust), pa samim tim pozitivno utiču na produženje turističke sezone.

Najčitanije