fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNjemačka spremna za snažnije prisustvo u Crnoj Gori

Njemačka spremna za snažnije prisustvo u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Njemačka je spremna za snažnije prisustvo u Crnoj Gori, saopštio je premijer Duško Marković i dodao da su neke njemačke firme iz oblasti energetike već aktivne na crnogorskom tržištu.

On je danas na sastanku sa njemačkim ministrom ekonomije i energetike, Peterom Altmaierom, koji predvodi njemačku delegaciju prilikom posjete Crnoj Gori, saopštio da posjeta predstavlja mogućnost produbljivanja ekonomske saradnje, ali da isto tako treba da podstakne crnogorsku administraciju.

„Vaša posjeta Crnoj Gori je potvrda odličnih bilateralnih odnosa i naše odlučnosti da ih dodatno osnažimo i nadopunimo snažnom ekonomskom saradnjom. Ova posjeta će biti nov podsticaj našoj administraciji, ali i privatnom sektoru da obezbijede sve neophodne uslove kako bi privukli vaše kompanije da više investiraju u Crnu Goru”, kazao je Marković.

On je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, informisao predstavnike njemačke delegacije o uspješnoj ekonomskoj politici izvršne vlasti.

Marković je podsjetio da je Program ekonomskih reformi rezultirao visokim privrednim rastom prošle godine, među najvišima u Evropi, kao i smanjenjem nezaposlenosti više od osam odsto.

„Ključni sektori koji su doprinijeli ovakvom rastu su turizam, energetika, građevinarstvo i poljoprivreda. Mi želimo i da na ovaj način Crnu Goru učinimo atraktivnom investicionom destinacijom koja će i njemačkim investitorima obezbijediti poznate i pouzdane uslove poslovanja“, poručio je Marković.

Marković i Altmaier su zaključili da dvije države njeguju otvorene prijateljske odnose bez otvorenih pitanja i da se saradnja naročito poboljšala nakon prošlogodišnje zvanične posjete Markovića Njemačkoj i njegovog sastanka sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel.

Altmaier je rekao da Njemačka cijeni lidersku poziciju Crne Gore u procesu evropskih integracija i reformi koje je sprovela.

„Mi želimo da Crna Gora postane članica Evropske unije (EU). Mi podržavamo i podržavaćemo taj proces. Potrebno je otvoriti samo jedno poglavlje. Dobro napredujete. To pokazuje da Vlada veoma ozbiljno i sa velikim angažmanom radi na tome da stvori sve uslove za pristup EU“, kazao je Altmaier na sastanku sa privrednicima.

Njemački privrednici su tokom razgovora kazali da su zadovoljni prisustvom u Crnoj Gori, njenim ekonomskim parametrima i spremnošću vlada i privrednih komora da intenzivraju ekonomsku saradnju.

Najčitanije