fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNjemačkih turista čak 160 odsto više

Njemačkih turista čak 160 odsto više

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U prvih šest mjeseci broj turista iz Njemačke koji su bili u crnogorskim hotelima veći je čak 160 odsto, a gostiju iz Kine 104,78 odsto, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Generalni direktor Direktorata za praćenje turističkih tokova i turističkog prometa u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Armend Mila, kazao je Dnevnim novinama da kada su u pitanju noćenja, najviše su imali gosti iz Rusije 157,69 hiljada, a zatim iz Srbije 140,08 hiljada.

Noćenja njemačkih turista bila su veća 50 odsto više, a Britanaca za 22,57 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Posljednjih nekoliko godina globalni trend u svijetu je da se smanjuje broj noćenja u jednom mjestu. Dakle, turisti za vrijeme odmora češće posjećuju više lokacija, a oni sa udaljenih tržišta nekoliko susjednih zemalja ili čak regiona. Tako su se 2010. godine turisti u našoj zemlji u prosjeku zadržavali 6,41 dan. U prošloj godini prosjek je iznosio 5,99 dana, ali imamo značajan rast broja turista”, precizirao je Mila.

S druge strane, podaci govore da je sve manje domaćih turista.

“U periodu od 2015. do prošle godine, njihovo učešće u ukupnom broju ostvarenih noćenja smanjilo se tri odsto sa 6,76 na 3,76 odsto, dok im je broj noćenja opao 34,92 odsto”, kazao je Mila.

On je rekao da očekuje da će boljom registracijom turista i ti pokazatelji biti bolji.

Mila je, odgovarajući na pitanje da li je ovogodišnja izuzetno dobra predsezona novitet ili nastavak trenda, kazao da se i ove godine uspješno nastavlja pozitivan trend rasta broja turista i noćenja koje oni ostvaruju u predsezoni i početnim mjesecima špica sezone.

“Na osnovu dosadašnjih podataka o broju turista i ostvarenih noćenja u takozvanim osnovnim turističkim objektima hotelima, turističkim naseljima, rizortim i hostelima, od početka godine do kraja juna registrovan je konstantan rast, iz mjeseca u mjesec”, naveo je Mila.

Tako, kako je dodao, podaci Monstata ukazuju da je Crnu Goru tokom prvih šest mjeseci dakle, ne samo u predsezoni, već i dijelu glavne sezone u kolektivnom smještaju posjetilo 502,74 hiljade turista, odnosno 23,59 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Oni su ostvarili 1,52 miliona noćenja, što je povećanje od 12,51 odsto.

“Uz to, u prvih pola godine je u nacionalnim parkovima posjećenost povećana 35,5 odsto, što je rezultiralo i povećanjem prihoda od 31,58 odsto. Na aerodromima u Podgorici i Tivtu registrovano je povećanje prometa aviona 6,49 odsto, kao i broja putnika 9,3 odsto”, precizirao je Mila.

Broj motornih vozila koji su prešli granicu iznosio je 1,52 miliona, što je 5,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine. U istom periodu registrovano je 4,48 miliona prelazaka na svim drumskim graničnim prelazima, što je 8,64 odsto više nego prošle godine.

Mila je, odgovarajući na pitanje koje su ključne promjene u kretanju broja turista u odnosu na broj noćenja u Crnoj Gori, kazao da je posljednjih nekoliko godina globalni trend u svijetu da se smanjuje broj noćenja u jednom mjestu.

“Ovakav globalni trend je naravno osjetan i u Crnoj Gori. Tako su se 2010. godine turisti u našoj zemlji u prosjeku zadržavali 6,41 dan. U prošloj godini prosjek je iznosio 5,99 dana. Ali, u tom istom periodu imamo značajan rast broja turista. Tako ih je 2010. bilo 1,26 miliona, a prošle godine 2,2 miliona ili 74,57 odsto više”, rekao je Mila.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...