fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovcem Vektra Boke pokrivaju dugove ostalih Vektrinih firmi

Novcem Vektra Boke pokrivaju dugove ostalih Vektrinih firmi

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Menadžment Vektra Boke radi sve da novac od nekontrolisane prodaje njenih objekata ne bi otišao gdje bi trebalo po planu reorganizacije, već za pokrivanje dugova drugih Vektrinih firmi, smatraju zastupnici bivših radnika tog preduzeća, Jovan Pejović i Ranko Martinović.

Oni su predstavili izvještaj o realizaciji plana reorganizacije od 1. septembra prošle do istog datuma ove i kazali da se u njemu jasno vide elementi organizovanog kriminala menadžmenta preduzeća, piše Dan.

Izvještaj je, kako su pojasnili, pokazao da je menadžment Vektra Boke prodao nekretnine u vrijednosti preko šest miliona EUR, od kojih su pet miliona prebacili na račun Vektre investment, na ime pozajmice, što predstavlja kršenje Zakona o privrednim društvima, ali i presude Ustavnog suda od prošle godine, prema kojoj se radnicima, kao subjektima koji se nalaze u prvom isplatnom redu, moraju izmiriti dugovanja koja trenutno iznose 3,5 miliona EUR.

Menadžment, kako je kazao Martinović, radi sve da bi izbjegao obaveze prema radnicima.

„Iz izvještaja je jasno da menadžment Vektra Boke sredstva koja dobija od nekontrolisane prodaje imovine ne upućuje za izmirenje obaveza po planu reorganizacije, već da bi se pokrivale rupe u neuspješnosti drugih firmi Vektre po Crnoj Gori“, rekao je Martinović.

On je dodao da je menadžment u navedenom periodu prodao određene objekte ukupno vrijedne 6,74 miliona EUR. Od tog novca su putem pozajmica i cesija, prebacili, 4,83 miliona EUR na račun firme Vektra investment, iako su znali da su takve radnje strogo zabranjene Zakonom o privrednim društvima.

„Oni odlično znaju da te pozajmice nikada neće biti vraćene, jer firme iz grupacije Vektra duguju 200 miliona EUR. Na takav način su oštećeni ne samo radnici, već i ostali povjerioci iz pravila o reorganizaciji firme“, objasnio je Martinović.

U vrijeme kada su bile isporuke tog novca Vektra je po podacima Centralne banke (CBCG) bila u blokadi, a i iz izvještaja se jasno vidi da su imali dva žiro računa, kod Prve i NLB banke.

„To je apsolutno protivzakonito, jer kad se stavi blokada, ona se stavi na sve račune, koje neko preduzeće ili privatnik imaju“, naveo je Martinović.

Pejović je saopštio du su suočeni sa organizovanim kriminalom koji dovodi u pitanje naplatu potraživanja radnika, koja su ostvarena sudskim putem i s druge strane potraživanja za preko 800 godina staža.

„Takođe iz izvještaja Montenegroberze vidimo da je Vektra Boka negativno poslovala za devet mjeseci, sa minusom od 250 hiljada EUR.

Najčitanije

Ekspertiza Ukrajine u oblasti e-usluga model kako treba djelovati

Podgorica, (MINA) - Stručnost i ekspertiza Ukrajine u oblasti e-usluga i digitalne transformacije predstavlja...