fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekord S&P 500 indeksa

Novi rekord S&P 500 indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu je u četvrtak S&P 500 indeks dostigao novi rekord, nakon vijesti da su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina postigle načelni trgovinski sporazum, čime bi se završio carinski rat koji je izazvao usporavanje obje ekonomije.

Dow Jones je ojačao 0,79 odstoa na 28.132 boda, dok je S&P 500 porastao 0,86 odsto na 3.168 bodova, a Nasdaq indeks 0,73 odsto na 8.717 bodova, prenosi Hrportfolio.

Sva tri indeksa dostigla su nove najviše nivoe u istoriji, a S&P 500 i Nasdaq indeks su i završili trgovanje na rekordnim bivoima.

Od samog početka trgovanja cijene dionica su rasle, zahvaljujući poruci američkog predsjednika Donalda Trumpa da su SAD i Kina blizu trgovinskom sporazumu uoči nedjelje, kada bi na snagu trebalo da stupe dodatne carine na kineski uvoz.

Kasnije su mediji objavili da su dvije zemlje postigle načelni dogovor, ali ni jedna strana još nije to i službeno potvrdila.

Još nisu objavljeni detalji parcijalnog trgovinskog sporazuma, a ako dogovor bude i službeno potvrđen, time bi se završio trgovinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta dvije najveće svjetske ekonomije.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka centralna banka zadržati popustljivu monetarnu politiku. U srijedu su na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici čelnici Feda ostavili ključne kamatne stope nepromijenjene, u rasponu od 1,5 do 1,75 posto, i poručili da u idućoj godini očekuje nastavak umjerenog rasta ekonomije i nizak nivo nezaposlenosti.

Fed je poručio da će u odlučivanju o kamatnim stopama i dalje pratiti prigušene inflatorne pritiske i razvoj situacije u svijetu. Fed je od početka godine kamate smanjio u tri navrata za po 0,25 procentnih bodova.

To je, uz nadu ulagača da će Kina i SAD postići trgovinski dogovor, najvažniji razlog zbog kojeg je S&P 500 indeks u ovoj godini porastao oko 26 odsto i dostigao najviše nivoe u istoriji.
U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, a najviše u finansijskom i energetskom.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,79 odsto na 7.273 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,57 odsto na 13.221 bod, a pariski CAC 0,4 odsto na 5.884 boda.

Najčitanije