fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekord S&P 500 indeksa

Novi rekord S&P 500 indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dostigao novi rekordni nivo jer su ulagači optimistični uoči potpisivanja trgovinskog sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, ali i predstojeće sezone objava poslovnih izvještaja kompanija.

Dow Jones ojačao je 83 boda ili 0,29 odsto, na 28.907 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,7 odsto, na 3.288 bodova, a Nasdaq indeks 1,04 odsto, na 9.273 boda, prenosi SEEbiz.

Novi rekordni nivo S&P i Nasdaq indeksa najviše se zahvaljuju snažnom rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Alphabet, Facebook, Microsoft, Netflix i Amazon, koje već godinama po rastu predvode na tržištu.

Pritom su cijene Applea i Alphabeta, krovne kompanije Googlea, dosegnule rekordne nivoe.
Ove sedmice počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja američkih kompanija, a ulagači se nadaju boljim rezultatima nego što analitičari očekuju.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju bila 0,6 odsto manja nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Ukoliko se ostvare te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

Međutim, ulagači se nadaju da će rezultati, ipak, biti bolji, a posebno u narednom periodu, nakon poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

„Ulagači su optimistični u vezi zarada kompanija, kao i zbog predstojećeg potpisivanja prve faze američko-kineskog trgovinskog sporazuma”, kazao je direktor u firmi Longbow Asset Management, Jake Dollarhide.

Ulagači se nadaju da će se s poboljšanjem trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine zaustaviti trend usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma očekuje se u srijedu u Vašingtonu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je da će vlada uskoro početi pregovore s Kinom i o drugoj fazi sporazuma, ali da bi mogao pričekati sa dovršenjem tog dijela sporazuma do završetka predsjedničkih izbora u novembru.

Prema prvoj fazi sporazuma, Vašington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Pozitivno na tržišta utiče i popuštanje napetosti između SAD-a i Irana, koje su trajale desetak dana nakon što je u vazdušnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen moćni iranski general.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 odsto, na 7.617 bodova, međutim frankfurtski DAX oslabio je 0,24 odsto, na 13.451 bod, a pariski CAC 0,02 odsto, na 6.036 bodova.

Najčitanije