fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNP Durmitor posjetilo preko 220 hiljada turista

NP Durmitor posjetilo preko 220 hiljada turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalni park (NP) Durmitor prošle godine je posjetilo 220,21 hiljadu turista, 19 odsto više u odnosu na 2017, saopštio je direktor Nacionalnih parkova (NPCG), Elvir Klica.

On je kazao da je trend posjete NP Durmitor u porastu iz godine u godinu.

“Ukoliko uporedimo podatke iz 2010. i prošle godine, oni pokazuju da je broj posjetilaca povećan skoro pet puta. To nam ukazuje na kontinuitet zainteresovanosti domaćih i međunarodnih posjetilaca za turističku ponudu ovog zaštićenog područja i UNESCO sajta, kao i na obavezu da u narednom periodu, u saradnji sa institucijama sistema unaprijeđujemo postojeću turističku ponudu i osmišljavamo novu, u skladu sa principima održivog razvoja”, naveo je Klica.

Prema njegovim riječima, NP Durmitor privlači posjetioce iz svih krajeva svijeta tokom čitave godine i pruža idealne uslove za rekreaciju, sport i boravak u prirodi.

“Naš dugoročni cilj je da, osim zaštite i valorizacije prirodnih vrijednosti, u kontinuitetu unaprjeđujemo postojeću turističku ponudu i osmislimo atraktivnu i održivu ponudu koja će tokom čitav godine imati brojne turiste“, rekao je Klica.

Tokom ove godine planirane su brojne programske aktivnosti u cilju zaštite, očuvanja i unaprjeđenja turističke ponude i promocije Nacionalnog parka koje će, kako smatra, uspješno realizovati, kako samostalno, tako i u saradnji sa drugim subjektima.

“Od značajnijih manifestacija kojima promovišemo vrijednosti i ljepote Parka, možemo izdvojiti Osmomartovsku izložbu ručnih radova i predmeta sa Durmitorskog područja, Dane planinskog cvijeća u saradnji sa Opštinom Žabljak sredinom jula, kao i obilježavanje Dana NP Durmitor u septembru, u cilju promocije ‘opendoor’ aktivnosti kao što su kajakarenje, pješačenje i biciklizam”, rekao je Klica.

U saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Nacionalnom (NTO) i lokalnim turističkim organizacijama, nastaviće da učestvuju u projektu Panoramski put – Durmitorski prsten, kojim je predviđeno postavljanje odmorišnog mobilijara i realizacija drugih aktivnosti u cilju promocije durmitorskog područja.

“Takođe ćemo u saradnji sa Planinarskim savezom Crne Gore realizovati aktivnosti u cilju unaprjeđivanja postojećih i formiranja novih vidikovaca, osmatračnica, odmorišta i formiranja novih planinarskih staza”, kazao je Klica.

NP Durmitor kao jednu od najatraktivnijih destinacija sjevera Crne Gore, osim turista, imali su priliku da u proteklom periodu posjete i međunarodni novinari, blogeri i turoperatori sa značajnih tržišta.

“I ove ćemo godine, u saradnji sa NTO, nastaviti da promovišemo najatraktivnije turističke ponude, ne samo ovog, već svih pet nacionalnih parkova“, zaključio je Klica.

Najčitanije