fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNude sveobuhvatno rješenje za Atlas banku

Nude sveobuhvatno rješenje za Atlas banku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanije u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, koje su većinski akcionari Atlas banke, predložile su sveobuhvatno rješenje za nastavak njenog redovnog poslovanja, polazeći od interesa velikog broja deponenata i klijenata, ali i potrebe da se ona očuva.

Akcionari su, kako je saopšteno iz press centra Atlas grupe, spremni da Centralnoj banci (CBCG) u najkraćem roku, nakon održavanja inicijalnog sastanka timova, dostave detaljan stabilizacioni i sanacioni program i počnu razgovore sa predstavnicima vrhovne monetarne institucije i Vlade.

“Nemamo ništa protiv konstatacije da je banci potrebna određena dokapitalizacija, što smo u posljednjih godinu i po dva puta uradili, u ukupnom iznosu od deset miliona EUR. Ali nijesmo mogli da se uvjerimo iz Izvještaja privremene uprave, kao i dostupnih informacija, u kojoj je to mjeri potrebno i da li je opravdano, posebno u smislu broja akcija i njihove pojedinačne vrijednosti“, navodi se u pismu upućenom premijeru Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru CBCG Radoju Žugiću i privremenoj upravnici banke, Tanji Terić.

Akcionari tvrde da im je uskraćeno zakonom zagarantovano pravo na informisanost o radu privremene uprave, kao i uvid u poslovanje banke, te da su na taj način uskraćeni i za mogućnost reagovanja, osporavanja ili saglasnosti sa pojedinim aktivnostima.

Oni smatraju da je „interventni“ način uvođenja privremene uprave uveliko naškodio poslovanju i imidžu banke, te prouzrokovao gubitke. Akcionari sumnjaju da je to urađeno s namjerom da se naruši imidž banke, te da u tom smislu sama dokapitalizacija neće biti dovoljna za oporavak, već da je potrebno primijeniti sveobuhvatno rješenje za nastavak poslovanja.

“Izvještaj privremene uprave, koji je poslužio kao osnov za traženu dokapitalizaciju od 22 miliona EUR, nekonzistentan je. Ponuđeni model dokapitalizacije bez jasnih analiza, na bazi stanja koje je nepopravljivo pogoršano načinom uvođenja privremene uprave i njenim djelovanjem, nema nikakvu utemeljenu osnovu, te mora biti jasnije i kvalitetnije obrazložen, ispitan kroz modele i ukomponovan u smislu modela prevazilaženja trenutnog stanja koje podrazumeva ne samo dokapitalizaciju, već jasnu strategiju rješavanja drugih problema”, navodi se u pismu.

Oni su predložili program sanacije koji predviđa dodatno obezbjeđivanje potraživanja banke imovinom Atlas grupe u okvirnoj vrijednosti od 25 miliona EUR.

„To je više nego dovoljan iznos obezbjeđenja koji bi veoma brzo doveo do povećanja kapitalne adekvatnosti i solventnosti za najmanje deset miliona EUR u Atlas banci. Nakon toga smo spremni na dodatnu dokapitalizaciju u iznosu koji bi bio naknadno definisan kroz detaljne analize, što bi dovelo do daljeg rasta kalkulativnog iznosa kapitala na preko deset odsto posmatrano kroz koeficijent solventnosti, a sa profitom koji bi bio ostvaren u narednih 12 mjeseci i više”, kazali su akcionari banke.

Oni su dodali da bi istovremeno bili sniženi troškovi poslovanja od najmanje 25 odsto, a u slučaju da Vlada i Ministarstvo finansija prihvate sporazumno poravnanje za Meljine, krediti Atlas i Invest banke Montenegro prema toj bolnici bi mogli da budu preuzeti od države. U tom smislu bi, kako je objašnjeno, adekvatnost kapitala banke bila izmijenjena u pozitivnom smjeru za značajan iznos.

Sredstva od poravnanja za Meljine mogla bi, smatraju oni, da budu usmjerena na dalju dokapitalizaciju banke.

“Predlažemo da obje strane u najboljoj namjeri uspostave kontakt u smislu rješavanja gorućih problema, a u zajedničkom cilju ozdravljenja banke i očuvanja interesa deponenata i klijenata, posebno i poreskih obveznika. Predlažemo da se privremeno obustavi odluka o emisiji akcija ili njena primjena, te da se u cilju pronalaženja adekvatnog rješenja održi sastanak pravno-finansijskih timova obje strane, uz prisustvo predstavnika Ministarstva finansija”, navodi se u pismu.

Oni su upozorili da će, u slučaju nerješavanja problema na održiv način za banku, tražiti naknadu štete od CBCG i države, što će vjerovatno učiniti i najveći deponenti banke.

„Predlažemo da CBCG, polazeći od prije svega interesa deponenata i povjerilaca banke, ali i od interesa održavanja cjelokupnog bankarskog i finansijskog sistema Crne Gore, prihvati predlog akcionara banke. U slučaju neoglašavanja u razumnom roku, kao i da se naš predlog ne prihvati, bićemo prinuđeni da na bazi činjenica proširimo aktivnosti našeg pravnog tima, koje će uključivati, dalje parnice i međunarodne tužbe”, navodi se u pismu.

Akcionari, kako je saopšteno iz Atlas grupe, imaju informacije da jedna domaća banka želi da dokapitulizuje Atlas banku, zbog čega su upozorili da će, ukoliko se krene u tom pravcu, iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva protiv takve transakcije, CBCG, banke i drugih uključenih.

“Navodno se radi o banci koja ima interes da kroz takozvano ‘peglanje bilansa’ riješi svoje probleme oko vrednovanja akcija i kredita koje ima u bilansima, uz dopuštenje CBCG. Pozivamo predstavnike CBCG da se javno izjasne o tome o kojoj banci se radi i kakve ona bilansne probleme ima, te kakav uticaj eventualna dokapitalizacija Atlas banke može imati na rješavanje problema te banke“, kazali su iz Atlas grupe.

Oni su pozvali predstavnike CBCG da se izjasne da li postoji nalaz te institucije kojim se osporava stanje u bilansima te banke na isti način kao što je to slučaj sa Atlas i IBM bankom ili je tu napravljen izuzetak.

„Polako se slažu određene kockice vezano za stvarne razloge privremene uprave u Atlas banci i stečaja u IBM banci, kao i motiva Žugića za otvaranje tog procesa”, tvrde u Atlas grupe.

Najčitanije