fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObavljena revizija indeksa

Obavljena revizija indeksa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Montenegroberza je obavila redovnu reviziju berzanskog indeksa MNSE10 čiji je sastav ostao nepromijenjen, dok je u strukturu MONEX-a ušlo pet novih kompanija, a izašle dvije.

U sastavu MNSE10, vodećeg indeksa Montenegroberze, koji precizno mjeri kretanje cijena najreprezentativnijih akcija na berzanskom i slobodnom tržištu, i dalje se nalaze Jugopetrol, Elektroprivreda (EPCG), Crnogorski Telekom, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Plantaže, Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera, Luka Bar, Port of Adria, Zetatrans i Institut “Simo Milošević”.

U MONEX, koji je opšti indeks Montenegroberze, nakon revizije su uvršteni Citadel group, Prva banka Crne Gore, Centrojadran Bar, Swiss osiguranje i Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Velika Plaža.

Solana “Bajo Sekulić” i Lutrija Crne Gore se više ne nalaze u sastav MONEX-a.

Izbor deset emitenata, čije su akcije ušle u sastav indeksa MNSE10, obavlja se na osnovu rangiranja po koeficijentu likvidnosti. Berza je prilikom odlučivanja o indeksnoj korpi, kao dodatni kriterijum razmotrila finansijsko poslovanje kompanija, kao i njihovo učešće u free float tržišnoj kapitalizaciji.

Revizija indeksa MONEX obavlja se na osnovu podataka o trgovanju u dvanaestomjesečnom periodu koji prethodi reviziji. Izbor emitenata čije će akcije ući u sastav indeksa obavlja se na osnovu rangiranja po koeficijentu likvidnosti, a uzima se u obzir free float tržišna kapitalizacija.

Indeks MNSE10 je metodološki definisan u martu 2015. godine, dok se MONEX računa od marta 2003.

Redovna revizija oba indeksa se obavlja dva puta godišnje – 31. marta i 30. septembra.

Berzanski indeksi su najbolji pokazatelji stanja i kretanja cijena akcija na finansijskom tržištu. Oni su pokazatelj cjenovnih promjena akcija, kao i kretanja ukupnog tržišta. Indeksi mogu predstavljati tržište u cjelini ili njegove pojedine segmente.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...